Nieuws Personeel

Dit maakt het zo lastig om aan personeel te komen in ICT, zorg en onderwijs

Het personeelstekort in de provincie Utrecht is zo groot, dat één op de vier ondernemers productieproblemen heeft. Dat schrijft het AD.

Mathijs Steinberger | Foto: ANP 30 oktober 2018

ANP UWV vactures

Vooral in de ICT, techniek en zorg zijn er fors te weinig mensen, blijkt uit een analyse van de arbeidsmarkt van het UWV die vandaag verschijnt. Er is onder andere grote vraag naar ICT-programmeurs, loodgieters, elektriciens, verpleegkundigen en restaurantkoks. In het onderwijs ligt het werk voor het oprapen voor docenten basisonderwijs en leraren exacte vakken.

Bij de meeste moeilijk te vervullen vacatures zijn er simpelweg te weinig sollicitanten, melden werkgevers aan het UWV. Ook de juiste kwalificaties van sollicitanten vormen een probleem. Bij ruim een kwart ontbreekt de benodigde werkervaring. Ook arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden spelen een rol.

Lees ook: Jong strikken, lang boeien: zo gaan deze bedrijven creatief om met personeelstekort

Digitalisering

De zogeheten mismatch tussen de functie-eisen aan de ene kant en de opleiding en kennis van de beroepsbevolking aan de andere kant, vormt een steeds groter probleem. Digitalisering maakt veel functies bij bedrijven en overheden overbodig.

Werkgevers vragen om zogeheten 21st century skills, zoals probleemoplossend vermogen en digitale vaardigheden, ook bij relatief eenvoudig werk. Verder speelt de vergrijzing een rol. Veel oudere mensen stoppen met werken, terwijl er voor de ouderen steeds meer zorg nodig is.

Lees ook: Zo probeert de transportsector nieuw personeel aan te trekken

Uitbreiden van werkuren

Het UWV en wethouder Linda Voortman concluderen in de analyse dat er intensiever, breder en creatiever gezocht moet worden naar ‘onbenut arbeidspotentieel’. Als voorbeeld wordt het uitbreiden van werkuren door bestaand personeel genoemd. Van alle banen in Nederland wordt namelijk ruim de helft in deeltijd vervuld. Naar schatting willen zo'n 24.000 werknemers in de regio Utrecht meer werken dan ze nu doen, terwijl werkgevers daar vaak in eerste instantie niet naar kijken.

Verder noemt het UWV een optie om werkgevers functie-eisen aan te passen, zodat meer mensen in aanmerking komen voor openstaande vacatures. Vaardigheden die bijvoorbeeld later kunnen worden aangeleerd op de werkvloer, hoeven in de selectieprocedure geen grote rol te spelen. Het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten, is nu namelijk niet of nauwelijks te vinden.

Lees ook: Strandtenthouders nu al op zoek naar zomerpersoneel; hun ervaringen

Uitkering

Ook wil het UWV samen met gemeenten meer mensen met een uitkering of arbeidsbeperking aan het werk helpen. Dat is niet eenvoudig. Zo geeft ruim de helft van de mensen met een bijstandsuitkering aan dat de lichamelijke gezondheid een belemmering vormt bij het vinden van werk. Ook aandacht voor de aansluiting tussen beroepsopleidingen en de vraag van werkgevers is belangrijk.