Nieuws Personeel

Piet Fortuin (CNV): 'Zo snel mogelijk 30-urige werkweek'

Vakbond CNV wil dat Nederlandse bedrijven zo snel mogelijk een 30-urige werkweek invoeren. Dat moet onder meer psychische problemen zoals burn-outs voorkomen. De bond gaat de komende tijd bij cao-onderhandelingen inzetten op de kortere werkweek.

Van onze redactie 4 september 2021

Cnv piet fortuin

CNV-voorzitter Piet Fortuin. Foto: ANP.

Voorzitter Piet Fortuin van de bond verklaart de stap door te wijzen op eigen onderzoek naar het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit. Dat verdubbelde tot een op de vijf. ,,Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans,’’ stelt hij op onder meer AD.nl.

30-urige werkweek: tweederde verwacht minder ziekteverzuim

Eerder polste CNV al of 'we' een werkweek die een kwart korter is dan de gangbare 40 uur zien zitten. Dat bleek zo te zijn. Drie op de vijf denken met zo’n kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn. Twee derde verwacht minder ziekteverzuim en haast driekwart voorziet een betere balans tussen werk en privé. Ongeveer de helft verwacht productiever en efficiënter te zijn in een werkweek van 30 uur.

Lees ook: Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor

'Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken'

Die zaken komen bij proeven bij bedrijven ook uit, stelt Fortuin. ,,Diverse proeven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. De werk-privébalans verbetert sterk.’’ De bondsvoorzitter zou graag zien dat de Nederlandse overheid het voortouw neemt bij het invoeren van een kortere werkweek.

Het moment is volgens Fortuin goed nu de economie zeer sterk herstelt van de coronacrisis. Voor sommige mensen zullen de CNV-plannen echter ook langere werktijden betekenen. ,,Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws