Nieuws Personeel

Ontslag om cadeaubon Praxis mag niet

Een werknemer van Praxis had niet op staande voet ontslagen mogen worden na het aannemen van een cadeaubon. Het bedrijf moet de man een vergoeding van ruim 28.000 euro betalen, zo bericht het Parool.

Olga Kettellapper 22 augustus 2016

Praxis ontslag cadeaubon mag niet

De man was al sinds 1991 met twee korte onderbrekingen in dienst van Praxis in Amsterdam. Hij werkte eerst als vestigingsmanager van het filiaal waar de oliebollenkraam elk jaar voor de deur stond, maar had inmiddels een nieuwe baan bij een ander filiaal van de bouwmarktketen.

De oliebollenverkoper kocht op oudejaarsdag elk jaar cadeaubonnen voor al zijn medewerkers, maar had er afgelopen oudejaarsdag eentje over. Om de vestigingsmanager succes te wensen met zijn nieuwe baan kreeg hij de overgebleven bon, ter waarde van honderd euro.

Ontoelaatbaar

Volgens Praxis was dat ontoelaatbaar. Het aannemen van geschenken door medewerkers is niet toegestaan en het bedrijf hanteert een zerotolerancebeleid. Daarom werd de man in februari op staande voet ontslagen.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde echter dat het ontslag een te vergaande maatregel was. Omdat de man inmiddels niet meer in dienst was van het Praxisfiliaal waar de oliebollenkraam stond en de oliebollenverkoper zijn kraam ook niet bij het andere filiaal wilde plaatsen, was er geen sprake van belangenverstrengeling of 'het op onzuivere wijze verkrijgen van een gunst'. Bovendien ging het om een gift van relatief bescheiden omvang en had de man een smetteloos arbeidsverleden.

Praxis moet ook de kosten van het kort geding betalen.