Ze hebben er allebei slecht van geslapen. Maar hebben goede hoop dat deze slapeloze nacht niet voor niets is. TSN-medewerkster Ineke Wessels is samen met haar cliënte, de 85-jarige mevrouw Van Vliet, op deze regenachtige morgen vol verwachting naar het gemeentehuis in Oldebroek gekomen. Om voor het eerst in hun leven te protesteren.
ActievoerdersBeide dames komen uit Wezep. Ze mengen zich onder de actievoerders op het plein voor het gemeentehuis. Er zijn ruim zeventig TSN-medewerkers, cliënten en mensen van vakbond FNV naar het gemeentehuis gekomen om te protesteren. Ze overwegen het gemeentehuis te bezetten. Want de thuiszorgmedewerkers van TSN maken zich grote zorgen over hun eigen banen en over de cliënten voor wie ze werken. Daarom hebben ze aangedrongen op een gesprek met verantwoordelijk wethouder Liesbeth Vos.
Cliënt Het is mevrouw Van Vliet menens. Ze heeft haar hart gelucht op een stuk karton: 'Ik wil mijn hulp houden!' Ze houdt het protestbord fier omhoog. "Vanmorgen gemaakt. Want het gaat mij aan het hart. Ik ben zo blij met Ineke. Ze weet de weg in mijn huis. Ik hoef haar niets uit te leggen, weet waar alles ligt. Ik ben 85 jaar en veel te oud om steeds een nieuw meisje in te werken. Ik wil het echt niet meer. Ineke weet tenminste van aanpakken. En ze kan echt poetsen. Want echt poetsen, dat kunnen er heel veel niet meer, hoor.".
Meer dan schoonmaakIneke (61 jaar waarvan 17 in de thuiszorg) kan er om lachen, ondanks de spanning. "Ik maak me echt grote zorgen. Niet alleen om mijzelf maar vooral om de cliënten. Zoals mevrouw Van Vliet. We zijn niet alleen schoonmaaksters, we zijn ook vertrouwenspersoon. We drinken een kopje koffie, maken een praatje. De waarde hiervan wordt gruwelijk onderschat. Ik hoop echt dat de wethouder zo meteen naar ons wil luisteren", zegt ze hoopvol terwijl ze het gemeentehuis binnenloopt. Daar wordt de groep verontruste thuiszorgmedewerkers persoonlijk verwelkomd door wethouder Liesbeth Vos. Er is koffie en thee en inderdaad een luisterend oor. Maar meer dan dat levert het protest eigenlijk niet op.
Zwart werkenIneke Wessels uit namens haar collega's de ontstane ongerustheid. Ze vraagt zich hardop af of de gemeente zich wel realiseert dat ze het zwart werken op deze manier wel heel erg in de hand werkt. "Want poetswerk blijft er toch. Er is namelijk genoeg te poetsen. Maar dat gaat straks zwart gebeuren, let maar op. Dat is toch niet wat u wilt?". Ook vraagt ze zich af hoe het met de naastenliefde van de wethouder staat. "U bent toch van de ChristenUnie? Nou, naastenliefde is in Oldebroek ver te zoeken. Het draait hier alleen om de centen. En dan wil de gemeente dat we als buren naar elkaar omkijken. Voor elkaar zorgen. Zo zit de maatschappij echter niet meer in elkaar. En dat komt ook niet meer terug, dat gaat niet meer gebeuren. Praat u maar lekker door, wij ploeteren graag door op de werkvloer."
Geen toezeggingen Maar de wethouder doet geen toezeggingen. Ze wil niet met Buurtzorg in zee. En ze wil ook niet toezeggen dat 'koppeltjes' (cliënt-hulp) behouden blijven. "Daar ga ik niet over. Ik kan alleen zeggen dat de hulp aan de cliënt vanaf 25 april gegarandeerd is. Maar over werving en selectie van thuiszorgorganisaties ga ik niet. Als ik het had kunnen regelen, had ik dat gedaan. Maar mijn armen zijn daarvoor te kort", aldus de wethouder.
Ineke Wessels is een illusie armer. "Het heeft helemaal geen zin gehad, volgend jaar loop ik bij het UWV."