Nieuws Personeel

PSV-commissaris leidt TenCate, maar voor hoelang?

Hij is al voorzitter van de raad van commissarissen, maar nu neemt Jan Albers ook de dagelijkse leiding van Koninklijke TenCate in handen.

Bert Hellegers | Foto: Carlo ter Ellen 15 april 2016

Ten Cate breed formaat Carlo ter Ellen

>>>Lees ook: Loek de Vries weg als topman TenCate

In het persbericht over het plotselinge terugtreden van boegbeeld Loek de Vries heet het dat de rvc zich beraadt over hoe in diens opvolging wordt voorzien. Uit een intern memo aan het personeel valt op te maken dat Albers (64) in ieder geval voorlopig de belangrijkste taken van De Vries overneemt. Daarin geeft hij aan al enige bezoeken aan verschillende werkmaatschappijen te hebben gebracht, de tijd neemt de onderneming de komende periode goed te leren kennen en daarbij een groot aantal medewerkers persoonlijk wil spreken.

AanpakHet is dezelfde aanpak als bij zijn aantreden in 2009 als bestuursvoorzitter van Gamma Holding. Na een ronde langs de vestigingen van dit noodlijdende concern concludeerde hij dat de afzonderlijke bedrijfsonderdelen zelfstandig meer toekomst hadden. Het resulteerde uiteindelijk twee jaar later in verkoop van Gamma aan private investeerders Gilde Buy Out Partners en Parcom Capital. Beide partijen behoren nu tot de nieuwe eigenaren van TenCate. Ze leveren met Boudewijn Molenaar (directeur Gilde) en Erik Westerink (Parcom) ook commissarissen en hebben Jan Albers naar voren geschoven als voorzitter en nu opvolger van De Vries.

TijdVraag is voor hoelang? Albers wil daar zelf niet op reageren. Hij wijst een verzoek om een interview af. Dat past in het beeld dat van hem bestaat. Hij wordt getypeerd als iemand die het liefst op de achtergrond blijft. Ook in zijn functie als president-commissaris van voetbalclub PSV. Waarbij als voorbeeld wordt gewezen op de huldiging vorig jaar van landskampioen PSV. Op het Stadhuisplein in Eindhoven zongen 30.000 fans spelers, staf en bestuur toe, maar Albers was nergens te bekennen.

GevolgenBij de medewerkers van TenCate heeft Albers nu voor onzekerheid gezorgd. Op de werkvloer van de Twentse en de buitenlandse vestigingen vragen ze zich af welke gevolgen de machtswisseling bij het textieltechnologieconcern hebben. De centrale ondernemingsraad wil onder meer van hem weten of en hoelang hij de functies van voorzitterschap van de rvc denkt te kunnen combineren met de dagelijkse leiding van TenCate. Buiten de fabriekspoorten bekijken regionale en provinciale politici de veranderingen in de top met argusogen. Ze vrezen nadelige consequenties voor de Twentse ambitie nieuwe werkgelegenheid te scheppen met hoogwaardige systemen en materialen. Daarbij is voor TenCate een leidende rol gedacht.