Nieuws Personeel

Raad wil kleiner aandeel flexwerkers

Het gemeentepersoneel bestaat voor bijna twintig procent uit flexwerkers. Veel te veel, vindt een meerderheid van de gemeenteraad, zo schrijft Het Parool.

Bart van Zoelen 20 mei 2016

Gemeente Amsterdam

Een flexibele schil van niet meer dan tien procent zou gezond zijn, vindt GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting. De PvdA sluit zich aan bij zo'n streefcijfer. De gemeente Amsterdam lijdt aan 'flexverslaving', vindt PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

Want tegenover ruim 13.500 ambtenaren in vaste dienst van de gemeente staan drieduizend flexwerkers, schreef wethouder Pieter Litjens (Personeel) onlangs aan de gemeenteraad. Daaronder zijn zo'n 2500 uitzendkrachten. Van hen werken er ongeveer zevenhonderd zelfs al meer dan anderhalf jaar voor de gemeente.

VragenDie cijfers riepen gisteren binnen de gemeenteraad nog veel vragen op. Op een demonstratie onlangs bij de Stopera meldden zich flexwerkers die door een carrousel van tijdelijke contracten nog veel langer voor de gemeente werken, tot elf jaar aan een stuk. Een peiling van een werkgroep van flexwerkers komt tot afdelingen met dertig tot tachtig procent uitzendkrachten.

Dan gaat het dus niet om tijdelijke klussen om een piekbelasting op te vangen, maar om structureel werk. Voor de medewerkers is het gevolg dat ze niet de zekerheid hebben van een vaste baan. "Flexwerkers hebben vaker burn-outklachten en blijven vaak in tijdelijke contracten hangen," citeerde Ernsting recent CBS-onderzoek.

DraaideurgevallenMaar GroenLinks en PvdA kregen vanuit de oppositie nog geen meerderheid voor een streefcijfer. Daniël Peters van collegepartij SP vindt het daarvoor nog te vroeg. Wel merkt hij op dat de zevenhonderd langdurig voor de gemeente werkende uitzendkrachten kennelijk onmisbaar zijn. "Waarom zijn die niet gewoon in vaste dienst? Dat is zelfs goedkoper." Ook wil hij dat Litjens een einde maakt aan de 'draaideurgevallen'.

Maar ook de SP vindt twintig procent flexwerkers veel te veel. Peters zint op een 'fikse verkleining die je ook gaat zien'. De Partij van de Ouderen denkt er ook zo over en daarmee een meerderheid van de gemeenteraad.

Ook Litjens stoort het dat hij niet meer duidelijkheid kan geven. "De schrijnende gevallen wil ik eruit hebben," zei hij. Met de gemeenteraad wil hij afspraken maken over hoe het verder moet met flexwerk bij de gemeente Amsterdam.