Nieuws Personeel
'Radarapparatuur niet goed getest'

De bij radarcontroles foutief gemeten snelheden bij trucks en bussen kunnen dramatische gevolgen hebben voor de chauffeurs. Zij raken mogelijk ten onrechte hun baan kwijt. Volgens een verkeersagent is de apparatuur onvoldoende getest. Dat meldt het AD maandag.
Dat stelt een verkeersagent, die tevens radar-instructeur is. "Vervolgens krijgen de ontslagen chauffeurs vanwege verwijtbare werkloosheid misschien niet eens een uitkering van het UWV. Deze fouten van de radarapparatuur kunnen levens verwoesten. Dat willen wij niet op ons geweten hebben."
KlachtenDe instructeur, die anoniem wil blijven, zegt dat er vorig jaar zelfs uitgebreide testen op het politiecircuit in Lelystad zijn uitgevoerd naar aanleiding van de vele klachten van politiemensen. "Helaas is er niet op de goede manier getest. Er is alleen getest met naast elkaar of achter elkaar rijdende voertuigen. Maar niet met tegenliggers. En juist dáár gaat het fout. Op het moment dat een tegenligger op exact het moment de mobiele radar passeert, kan er reflectie ontstaan."
Rare dingenVakbondsman Van de Kamp zegt begrepen te hebben dat er uit testen inmiddels 'rare dingen naar voren zijn gekomen'. "Mijn vraag is: waarom wordt er niet ingegrepen?" Vast staat dat de weerkaatsing van de radar in alle gevallen leidt tot het meten van exorbitante snelheden, dus niet tot gangbare overschrijdingen. Helder is ook dat de problemen vooral voorkomen bij grotere voertuigen met platte achterkanten, zoals bussen, trucks en taxibussen.
BeroepschauffeurVVD-Kamerlid Remco Dijkstra stelt dat 'de situatie niet mag voortduren'. "Het kan niet zo zijn dat de beroepschauffeur of de onwetende automobilist een heftige bon aan zijn broek krijgt, terwijl er geen sprake is van te hard rijden. Ook in de rechtbank mag er geen twijfel zijn over de flitsfoto."
De SP heeft deze week schriftelijke vragen ingediend over de kwestie. "Wij willen weten hoe vaak de problemen met radarreflectie zich voordoen,'' zegt Kamerlid Nine Kooiman. "Hoeveel foute metingen worden er niet handmatig uitgefilterd, zodat ze daadwerkelijk tot bekeuringen leiden?" De SP is, anders dan vakbondsman Van de Kamp, geen voorstander van het tijdelijk opschorten van radarcontroles. "Dan geeft je hardrijders vrij spel."
Politiewoordvoerster Helma Huizing van de staf korpsleiding in Den Haag stelde vorige week dat 'de betrouwbaarheid van het systeem niet in het geding is'. Juist omdat elke flitsfoto moet worden gecontroleerd door de verbalisant, kan er volgens haar weinig mis gaan. Ze voegde er aan toe dat de politie met leverancier Robot werkt aan een software-update. De radar-instructeur zegt dat een agent die goed is geïnstrueerd aan de codes van een 'foute' flitsfoto kan aflezen of er sprake is van reflectie. "Helaas is die kennis niet goed overgebracht naar collega's in het land, en waarschijnlijk ook niet aan officieren van justitie."
Dat niet alle foutieve metingen eruit worden gefilterd, bevestigen busbedrijven als Connexxion, Syntus en Veolia. Een chauffeur van Connexxion werd op een 50 km-weg in Beuningen geflitst met 143 op de teller. "Na veel gedoe werd die bon geseponeerd,'' zegt woordvoerder Hendri Beltman.
"Dit gaat om een operationele zaak, dus dit is aan de politie. Zij zullen hier in eerste instantie commentaar op moeten geven. Als er inderdaad Kamervragen komen, zullen we deze uiteraard beantwoorden,'' stelt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het bedrijf Robot wil niet reageren op de kwestie.