Nieuws Personeel

Rebelz: Van de bajes naar de bediening

Met de opening van het restaurant, eind deze maand aan de Bergse Rechter Rottekade, gaat een droom in vervulling voor Klaasjan Krook en zijn compagnon Karin Nijman. De twee - hij verkoopdirecteur, zij personeelsmanager - wilden al langer iets doen voor de maatschappij. Nijman richtte daarom in 2014 Back on trek op, een stichting die ex-gedetineerde vrouwen begeleidt naar werk. "Geen makkie,'' zegt Nijman tegen het AD. "In de zorg of het onderwijs kunnen ze niet terecht, omdat werkgevers in die sectoren een verklaring van goed gedrag verlangen. Blijft over: de horeca.''

Dénis van Vliet | Foto: Jan Kok 24 februari 2016

Rebelzrotterdamrestaurant

Toen Nijman op een bruiloft Krook tegenkwam en vertelde over haar stichting, was het idee snel geboren. "De vrouwen kunnen werkervaring opdoen en zo doorstromen naar een volgende werkgever. In de gevangenis worden de vrouwen klaargestoomd voor het horecawerk. Ze blijven maximaal 10 maanden in dienst.''

Nijman en Krook wisten Arno Coenen en Iris Roskam, bekend van hun plafondschildering in de Markthal, te strikken voor het interieurontwerp. Op de kaart prijken voornamelijk mediterrane gerechten van de Syrische chef-kok Maher Al Sabbagh, die ook 'ja' zei toen ze hem benaderden.

Nijman en Crook zien hun zaak, op de plek waar vroeger de administratie van limonadefabriek Tims zat, als een 'instituut voor verbetering'. "Iedereen die hier komt, moet er beter van worden, ook de gasten. Door hier te lunchen of te dineren, helpen ze de vrouwen te re-integreren.''