Nieuws Personeel

Rechter bepaalt: Deliveroo-bezorgers tóch werknemers

Koeriers van Deliveroo die maaltijden bezorgen zijn wel degelijk als werknemers te beschouwen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vandaag bepaald in twee zaken die vakbond FNV aanspande tegen de Britse bezorgdienst. Dat schrijft het AD.

David Bremmer 15 januari 2019

Deliveroo bezorgservice thuisbezorgd maaltijden bezorgen werknemers freelancers zzpers rechtszaak kantonrechter fnv britse bezorgdienst sytze ferwerda

De uitspraak is opmerkelijk, want vorig jaar oordeelde precies hetzelfde kantongerecht dat Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda niet in loondienst was. Die zaak was door Ferwerda gestart nadat Deliveroo aangekondigde dat alle 1.900 bezorgers per 2018 uit dienst moesten om verder te gaan als kleine zelfstandigen. De zaak werd betaald door de PvdA en moreel gesteund door FNV Jong.

Terwijl Ferwerda afzag van hoger beroep, had de FNV al twee eigen zaken tegen Deliveroo lopen. Volgens de vakbond is er sprake van schijnzelfstandigheid en ontduikt Deliveroo sociale wetgeving.

Ving Ferwerda bot, de FNV krijgt wél gelijk. De verhouding tussen Deliveroo is door de verplichte overgang richting zzp-schap niet wezenlijk veranderd, oordeelt de kantonrechter. ,,Daarbij is onder andere van belang dat de partnerovereenkomst een standaardcontract is, dat volledig en eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en niet onderhandelbaar is.”

Lees ook: Zo gaat de uitzendbranche om met de concurrentie van Deliveroo en Helpling

Diametraal anders

De rechter oordeelt dat er nog steeds sprake is van een gezagsverhouding tussen het bedrijf en de koeriers. ,,Hierbij spelen de digitale systemen die Deliveroo gebruikt voor het inroosteren van bezorgers een belangrijke rol. Hierdoor is in de praktijk de vrijheid van de bezorgers aanzienlijk minder groot dan de partnerovereenkomst suggereert.”

De vraag is uiteraard waarom de uitspraak nu diametraal anders is dan afgelopen juli. Volgens de kantonrechter is het uitgangspunt van de toenmalige beslissing anders dan de uitspraak van vandaag. ,,In deze zaak is de tekst van de schriftelijke overeenkomst eveneens meegenomen, maar is daarnaast nadrukkelijker en vooral gekeken naar hoe de overeenkomst in praktijk uitpakt.”

Lees ook: Deliveroo mag zzp’er inzetten als maaltijdbezorger

FNV blij, Deliveroo in hoger beroep

De FNV is dolblij met de nieuwe uitspraak. ,,Dit zou wel eens het failliet van het huidige verdienmodel van Deliveroo kunnen betekenen,” voorspelt Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Transport & Logistiek. Hij spreekt van een zeer belangrijke uitspraak die de kern van ons hele sociale zekerheidsstelsel en de uitholling daarvan raakt.

,,Bedrijven als Deliveroo ontlopen hun verantwoordelijkheid door van hun werknemers zzp-ers te maken. Deze zogenaamde zzp-ers daarentegen kunnen alleen een beroep doen op de bijstand, maar die is niet bedoeld als ww-uitkering.”

Ook de top van de FNV is content en ziet de uitspraak breder dan Deliveroo. Die is ook in te zetten tegen andere platformbedrijven. ,,De uitspraak steunt ons in de strijd tegen andere platformbedrijven die werken op vergelijkbare wijze en waar evenmin zelfstandige ondernemers werken,” zegt Zakaria Boufangacha, lid van het FNV-hoofdbestuur.

Lees ook: Vooral bezorggiganten profiteren van groeiende populariteit 'online-food'

Feitelijke onjuistheden

Deliveroo laat weten hoger beroep aan te tekenen. Volgens de bezorgdienst blijkt uit de uitspraak een gebrek aan elementaire kennis over de werkwijze. ,,In de uitspraken is duidelijk niet meegenomen hoe bezorgers in de praktijk met ons werken,” laat de bezorgdienst in een uitgebreide reactie weten.

Deliveroo wijst er op dat de FNV geen enkele bezorger heeft gevonden om zijn zaken te ondersteunen ,,omdat bezorgers juist kiezen voor de flexibiliteit van het werken als zelfstandige.”

Verder bevat de uitspraak volgens Deliveroo feitelijke onjuistheden. ,,De rechtbank stelt onder meer dat bezorgers in de praktijk aangeboden bestellingen niet kunnen weigeren vanwege de vereiste om de bestelling op tijd te bezorgen. Dit is onjuist. Dat vereiste bestaat niet en bezorgers zijn te allen tijde vrij om bestellingen te weigeren.”

Vrijheid

Al met al zou de uitspraak de huidige vrijheid wegnemen die bezorgers genieten en waarderen. ,,Daarom gaat Deliveroo in hoger beroep tegen de uitspraken van vandaag.”

De vrijheid van de bezorgers is veel kleiner dan Deliveroo suggereert

Kantonrechter Amsterdam