Nieuws Personeel
Tien minuten eerder aanwezig? Daar moet het bedrijf voor betalen
Callcenterbedrijf Teleperformance vraagt zijn werknemers om tien minuten voor aanvang van een dienst aanwezig te zijn. Dan kunnen medewerkers stipt op tijd beginnen met het aannemen van telefoontjes. Het bedrijf weigerde echter voor die tien minuten te betalen. Onterecht, zo oordeelde de rechtbank in Den Haag deze week.

Foto: Shutterstock. Heeft geen directe betrekking op het artikel.
,,09.00 uur beginnen betekent exact om 09.00 uur klaar zitten om je eerste call aan te nemen dan wel te maken. Meld je daarom altijd 10 minuten voor aanvang van je dienst bij je supervisor, dan ben je nooit te laat”, zo luidt het reglement voor werknemers van klantenservicebedrijf Teleperformance, weet het AD te melden. Tien minuten eerder aanwezig zijn dus. Minuten die door het bedrijf echter niet worden uitbetaald.
Een medewerker eiste daarom via de rechter voor een periode van ruim vier jaar waarin hij iedere dienst tien minuten eerder inklokte 1587,03 euro aan achterstallig loon en 86,26 euro aan achterstallig vakantiegeld.
‘Direct ongehinderd aan de slag’
Volgens het callcenterbedrijf golden de tien extra minuten echter niet als werktijd. Het bedrijf verwacht namelijk ‘niet dat er werkzaamheden worden verricht.’ ,,Het enige dat Teleperformance wel van haar werknemers verwacht is dat zij dermate op tijd inloggen dat zij voor aanvang van hun dienst desgewenst nog even rustig wat te drinken kunnen pakken en gebruik kunnen maken van het toilet. Op die manier kunnen zij – op het moment dat de dienst daadwerkelijk begint en de telefoontjes binnen beginnen te komen – direct ongehinderd aan de slag”, zo luidt het verweer.
Het bedrijf stelt ook dat ‘uit onderzoek naar voren kwam’ dat de betreffende medewerker ‘best vaak precies op tijd of te laat inlogt.’
Teleperformance heeft zes vestigingen in Nederland met honderden callcentermedewerkers in dienst. Voor hen schept deze uitspraak een interessant precedent om ook onbetaalde uren te declareren.
Inloggen is aan het werk zijn
De rechter gaat hier niet in mee. Voordat medewerkers belletjes aan kunnen nemen, moeten ze in allerlei systemen inloggen. En daarmee zijn ze feitelijk dus aan het werk. Dat de werknemer te laat zou inloggen klopt ook niet volgens de rechter. Dat betrof het inloggen in het specifieke belprogramma waarmee werknemers van het bedrijf werken. Daarvóór moeten werknemers al in andere programma’s zoals e-mail en het klantensysteem zijn ingelogd. Die werkzaamheden kosten tijd die het callcenterbedrijf voor het gemak niet meerekende.
De rechter was daarom van oordeel dat Teleperformance het geëiste bedrag volledig moet uitbetalen aan de medewerker. Teleperformance gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.