Nieuws Personeel

Rivaliserende ondernemersfamilies sluiten pact

Anne Nijtmans 26 januari 2016

Rivaliserendeondernemersfamiliessluitenpact1065

Jos van Gruijthuijsen en Adri van Ooijen konden lang niet door een deur. Toch ruilden ze hun bedrijven, zo schrijft De Gelderlander maandag.

Twee rivaliserende ondernemersfamilies hebben bedrijfsonderdelen geruild in recreatiegebied De Gouden Ham in Appeltern. De familie Van Gruijthuijsen richt zich in de toekomst vooral op horeca en Adri van Ooijen legt zich toe op verblijfsrecreatie en watersport.

Van Ooijen heeft restaurant De Korenmolen en naastgelegen chaletcamping Het Molenstrand aan de Van Gruijthuijsens verkocht en heeft camping De Maasterp van hen overgenomen.

Op die manier heeft Adri van Ooijen straks twee campings op het schiereiland in zijn bezit. De bedrijven van de familie Van Gruijthuijsen liggen nu allemaal aan de dijk.

De twee families bezitten het merendeel van de recreatiebedrijven aan de Gouden Ham en zijn met de ontwikkeling van het recreatiegebied uitgegroeid tot grote ondernemers. Maar de betrekkingen tussen Van Ooijen en de Van Gruijthuijsens zijn lange tijd slecht geweest. Ze zetten elkaar op verschillende manieren de voet dwars.

UitruilHet was Alex Kwakernaak, directeur van recreatieschap Uiterwaarde, die vorig jaar aan de ondernemers suggereerde dat ze allebei voordeel zouden hebben met de uitruil van bedrijfsonderdelen. "Je moet ook naar de toekomst kijken", zegt Kwakernaak. "Puur rationeel gezien is dit een logische deal."

De directeur heeft wat verkennende gesprekken gevoerd. In november zijn de ondernemers, ondersteund door adviseurs, aan de slag gegaan en vorige week is de overeenkomst ondertekend.

Adri van Ooijen is zijn restaurant De Korenmolen kwijt. "Dat vond ik het moeilijkste, want daar heb ik de afgelopen jaren veel energie in gestoken. Maar het is nodig dat een echte horecakenner De Korenmolen verder ontwikkelt."

SamenvoegenDoordat Van Ooijen camping De Maasterp in zijn bezit krijgt, heeft hij straks twee campings op het schiereiland. "Voorlopig blijven het aparte campings, hoewel ze wel gaan samenwerken. Je moet je constant ontwikkelen in deze branche. Je ziet een tendens naar of grote campings of kleine gespecialiseerde kampeerplaatsen. Het Groene Eiland en De Maasterp zitten tussen servet en tafellaken. Nu is er de mogelijkheid ze samen te voegen."

Van Ooijen vindt dat hij door zich te concentreren op verblijfsrecreatie, zijn bedrijven veiligstelt. "Het is een zakelijke beslissing geweest. Het gaat niet om mij maar om de toekomst van de ondernemingen en de werkgelegenheid."

'Goede overeenkomst'Jos van Gruijthuijsen, grondlegger van het familie-imperium, heeft de deal gesloten namens zijn familie. Zijn zoon Joep en dochter Manon hebben de dagelijkse leiding. "Zakelijk gezien is dit een goede overeenkomst", vindt hij." Dikke vrienden zal Jos van Gruijthuijsen niet worden met Adri van Ooijen. "Het gaat mij erom dat mijn kinderen verder kunnen met het bedrijf."

Joep van Gruijthuijsen is blij dat hij zich straks kan concentreren op de horeca. "Daar ligt mijn hart. We hebben straks twee prachtige horecabedrijven die elkaar aanvullen, maar die ook kunnen profiteren van schaalvergroting. We hebben er weliswaar ook Het Molenstrand bij gekregen, maar dat is een camping met vaste plaatsen."

De overnames hebben geen gevolgen voor het personeel, zeggen de ondernemers.