Nieuws Personeel
Robot als uitzendkracht voor het saaie werk
Hij werkt dag en nacht keihard door zonder morren en levert bovendien een constante kwaliteit. De Veghelse uitzendorganisatie Hobij introduceert een nieuwe medewerker: de robot, schrijft het Branbants Dagblad.

"De vierde industriële revolutie is gaande. Bedrijven zijn bezig met nadenken over mechanisatie en robotisering. Vroeg of laat gaat dat ook ons businessmodel beïnvloeden", legt directeur Han van Horen uit. "We hebben ons afgevraagd: kunnen we er iets mee?"
Het antwoord was ja. Het Eindhovense bedrijf Smart Robotics bouwt en programmeert de robot-armen, Hobij verhuurt ze samen met getrainde operators. "We geloven in de combinatie van mens en robot."
Van Horen heeft al een stuk of vijftien robot-armen als uitzendkracht op pad gestuurd. Onder meer naar een automattenproducent en een krokettenfabriek. Robotten komen van pas in productie in logistiek.
Ze zijn goed in 'pick and place', laden van pallets en verpakken. "Robots kunnen een beparing opleveren. Denk maar aan een drieploegendienst. Ze zijn in te zetten op plekken met veel ziekteverzuim, bijvoorbeeld rugklachten. Ze zijn goed voor de continuïteit van de productie ", stelt Van Horen.
De toekomst: over tien jaar honderden robots? "Het zou zomaar kunnen. De toepassingsmogelijkheden van chips gaan een hoge vlucht nemen, ook in productieprocessen. Dat hoeft voor Europa niet slecht te zijn. Het saaie en fysieke werk verdwijnt, het zinvollere werk blijft voor mensen over."
Hobij claimt de eerste te zijn met de inzet van robots. Bij concullega Adecco in Zaltbommel dachten ze aanvankelijk nog even aan een 1 aprilgrap, maar spreken ze van een slimme zet.