Nieuws Personeel

Ron weet dingen

Hij overleefde bij ABN Amro en Royal Bank of Scotland elke storm. Per september is Ron Teerlink de belangrijkste commissaris van Rabobank, schrijft het AD.

Sander van Mersbergen 31 mei 2016

Ronteerlinkrabobank

Je kunt hem gerust een survivor noemen. Teerlink (55) zat in de raad van bestuur van ABN Amro toen die bank in een bloedstollende overnamestrijd van jager tot prooi werd. Waar zijn collega-bestuurders het veld ruimden, kreeg Teerlink een plaats in de top van Royal Bank of Scotland (RBS), een van de drie kopers. En toen de Schotten zelf bijna kopje onder gingen, door de kredietcrisis en de veel te dure aankoop van ABN, was hij ongeveer de enige die een grote schoonmaak in de raad van bestuur overleefde. De oorzaak is vrij eenvoudig: Teerlink, een bescheiden kerel, wéét dingen.

Niet sexyAls topbankier hield hij zich nooit bezig met riskante commerciële activiteiten, maar wel met automatisering en administratie. Niet sexy, maar voor banken wel van levensbelang. Begonnen bij de lokale bank van Harderwijk bleek Teerlink, econoom van huis uit, er goed in te zijn. Zo goed dat hij alsmaar verder promoveerde. ,,Ik heb deze carrière niet gepland," zei hij er ooit over. Zelfs toen hij in 2012 na een reusachtige computerstoring zijn baan bij RBS ter beschikking stelde, lieten ze hem niet gaan.

DigitaalZijn kennis van IT en systemen zal hem helpen in de periode die Rabobank tegemoet gaat. Banken veranderen steeds meer in digitale dienstverleners. Medewerkers vliegen er bij bosjes uit, computers doen het werk. Teerlink zal hopen dat hem als voorzitter van de raad van commissarissen een rustiger begin gegund is dan de man die hij in september vervangt, Wout Dekker. Die moest al vrij snel op zoek naar een nieuwe topman omdat de Libor-affaire opspeelde en Piet Moerland aftrad. Teerlink, fervent skiër en zeiler in zijn vrije tijd, krijgt te maken met Wiebe Draijer, die Rabo weer de smoel van een 'normale' bank wil geven, een bank die het kleine en lokale waardeert. Hij zal Teerlink aan zijn zijde weten. Die zei al in 2010 dat hij zich schaamde voor de kredietcrisis en zag af van zijn bonus in het jaar van de grote IT-storing. En over lokale betrokkenheid gesproken: hij was in zijn RBS-tijd in Edinburgh een regelmatige bezoeker van highland games. Al had dat er ook mee te maken dat zijn vrouw doedelzak speelde.