Ik baseer mijn blogs op de online presentatiecursus die ik heb gemaakt: Beter Leren Presenteren. Ik sprak daar met vijftien echte topsprekers. Hun tips gebruik ik in mijn blogs op De Ondernemer. Als gratis voorproefje en om jullie praktische tips mee te geven. Dit keer vier tips die je van pas komen bij het voorbereiden van een presentatie.
Pas op met schrijftaal
Als je een presentatie instudeert, dan is de kans groot dat je zaken opschrijft. Daarin schuilt een risico. Want schrijftaal is geen spreektaal. Als je schrijftaal gaat praten, dan is de kans beduidend kleiner dat je het publiek zult raken. Sterker nog, ze zullen op sommige momenten worden afgeleid door je woordkeuze: ‘Wat zegt ie nou voor een raar woord?’
De truc zit ‘m erin om ‘gewone’ woorden te gebruiken. Simpel voorbeeldje? Stel dat je eindigt met: ‘Hopende U met deze presentatie voldoende te hebben geïnformeerd’. Sowieso een zin die verboden moet worden. Maar toch: het klinkt voor geen meter. Zeg gewoon: ‘Ik hoop dat ik jullie de informatie heb gegeven die jullie nodig hadden.’
Lees ook: Ronnie Overgoor: hoe ga je bij presentaties om met angst en spanning?
Schrap, schrap, schrap als het gaat om de inhoud
Veel mensen zijn geneigd veel te veel in een presentatie te stoppen. Ik wil dit nog kwijt en dat moet nog gezegd worden en oh ja, deze slides moeten er ook nog in.
Het risico zit hem erin dat je presentatie gehaast wordt, je uit de tijd loopt en de zaal onrustig wordt.
Het publiek weet niet wat je er niet instopt, dus laat het er dan ook uit. Ten tweede: het publiek onthoudt toch maar een paar zaken uit je verhaal. En een derde reden voor minder inhoud: je hebt meer ruimte voor de vorm: een video, een stuk interactie met de zaal, noem maar op.
Zoek een publiek, een testpubliek, van mensen die je vertrouwt, waar je je comfortabel bij voelt
Ronnie Overgoor
Tijd nemen om te reflecteren
De tip die Ben Tiggelaar kreeg toen hij vorig jaar Obama interviewde: veel mensen zijn direct bezig met doel, publiek, slides en vorm. Maar zeker als het gaat om echte inhoudelijke onderwerpen, denk dan eerst goed na: wat vind je er zelf echt van, zoek naar dat unieke gezichtspunt, vorm een mening en een onderbouwde visie op het onderwerp. Start daarna pas met het maken van je presentatie. Een van de redenen waarom de presentaties van Obama zoveel impact hebben.
Feedback is de sleutel
Stel, je moet in april een presentatie geven. Zorg dan dat je hem begin maart af hebt. Zoek dan een publiek, een testpubliek, van mensen die je vertrouwt, waar je je comfortabel bij voelt.
Een publiek dat eerlijk feedback durft te geven. Over wat je goed doet, waar je kracht zit, maar ook waar het beter kan. Een gouden manier op je presentatie aan te scherpen.
Lees ook: Presenteren: doe het op het podium niet voor de eerste keer
Beter leren presenteren nu extra voordelig!
Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.
Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.