Nieuws Personeel

'Rood staan moet je leren'

Rosanne Langenberg 20 januari 2016

Roodstaan1065

Wekelijks vraagt BN/DeStem een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Gerard Worm uit Bergen op Zoom, zelfstandig ondernemer en eigenaar van GW&W Consultants.

Hoeveel geld zit er op dit moment in je portemonnee?"10 euro en 200 Noorse kronen. Voor zakenreisjes. Ik moet binnenkort weer naar Noorwegen voor zaken."

Wanneer lag je voor het laatst wakker vanwege geldkwesties?"Ik heb in mijn leven zeker een aantal keer wakker gelegen van geldkwesties, maar wanneer dat precies was weet ik niet meer. Ergens in de beginjaren van mijn ondernemerschap. Wanneer je begint met ondernemen moet je investeren, pas daarna kun je een buffer opbouwen."

Ben je tevreden met wat je verdient?"Wat voor mij telt is dat ik goed kan zorgen voor mijn vrouw, kinderen en mezelf. Als dat financieel gezien kan, ben ik tevreden. Alle extraatjes zijn meegenomen."

Wat is je grootste zorg op financieel gebied?"Dat ik niet in staat ben mijn kinderen de opleiding te laten volgen die ze graag willen volgen. Op dit moment lukt dat, maar als dat niet zou kunnen, zou ik me zorgen baren."

Wat is je grootste uitspatting?"Dat moet je mijn vrouw eens vragen! Mijn fiets. Van die aankoop, hij kostte me 500 euro, was ze niet op de hoogte. Nu is dat nogal een dingetje, ik heb wegens mijn astma jarenlang niet kunnen sporten. Toen ik na het verkrijgen van medicijnen weer mocht beginnen, wilde ik niets liever en kocht ik vrij impulsief een racefiets. Daarna heb ik ook nog een mountainbike aangeschaft voor de wintermaanden."

Koop je wel eens tweedehands?"Absoluut. Ik heb een hekel aan weggooien. Ooit kocht ik een geluidsopnameapparaat waarvan ik wist dat het in goede staat was én niet meer te koop in de winkels. De eigenaar wilde ervan af, ik was er blij mee. Dat zijn de beste deals."

Maak je gebruik van een strikt weekbudget?"Nee, al zou dat niet zo'n slecht idee zijn om te weten hoeveel er iedere week uitgaat."

Sparen of beleggen?"Sparen, zonder twijfel. Beleggen maakt mensen hebberig."

Praat je met je vrienden over salaris en uitgaves?"Nee. Niet omdat ik me ergens voor schaam of er taboe heerst op het onderwerp, maar simpelweg omdat ik het geen smakelijke gespreksstof vind."

Hoeveel besteed je per maand aan boodschappen?"Ik rond de 600 euro per maand, mijn vrouw rond de 480 euro. Ik koop van alles vaak twee."

Vind je het erg om rood te staan?"Niet meer. Als ondernemer leer je dat te accepteren. Maar je moet het wel leren, het is niet niks. Een huis kopen is ook een vorm van rood staan is. Je koopt iets wat je niet kunt betalen."

Waar spaar je voor?"Niet specifiek voor iets. De studie van onze kinderen gaat ons op korte termijn veel geld kosten, dan heb ik het over tienduizenden euro's. Daarna wil ik nog wat meer van de wereld zien."