Nieuws Personeel
Rusten is winnen, weet Van den Hoogenband
Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan haalde met sport en mindfulness al de Noord-Hollandse winst bij de verkiezing van het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Dat schrijft Het Parool.

Dat duurzame inzetbaarheid bij bedrijven leidt tot minder ziekteverzuim en dus tot minder kosten, mag duidelijk zijn. Ook op korte termijn is er veel te winnen: voorkom dat je na een dag hard werken uitgeblust op de bank ploft.
De grote vraag is: hoe doe je dat? Ambassadeur en jurylid Pieter van den Hoogenband van de verkiezing van het vitaalste bedrijf: "Mij werd vaak gevraagd: eet je elke dag een banaan? Ben je veel aan het touwtjespringen?"Er is geen geheim, legt Van den Hoogenband uit. "Het is een optelsom van ministapjes die ik het hele jaar door zette. Op de lange termijn resulteren deze in succes. Dat geldt ook op de werkvloer."
Terughoudend
Van den Hoogenband merkt dat veel werkgevers terughoudend zijn als het gaat om rust. "Eén van mijn eigen succesfactoren was dat ik 'rusten' als een heel belangrijk onderdeel van mijn training beschouwde," legt de zwemmer uit. "Ik trainde keihard in het zwembad en de sportschool, maar tussendoor ging ik slapen."Niet alle werkgevers staan te juichen als medewerkers onder werktijd een powernapje doen. "Veel werkgevers zijn bang dat rust ten koste gaat van de productiviteit," merkt Van den Hoogenband vaak tijdens lezingen en presentaties. "Ik ben ervan overtuigd dat een powernap effectiever is dan om vier uur een mok heet water met kipsmaak, croutons en vermicelli."
Wie is de vitaalste?
Woensdag 16 november wordt bekend welk bedrijf zich het vitaalste van Nederland kan noemen, de vierde keer dat deze titel wordt uitgereikt. Meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband heeft de afgelopen maanden in alle provincies aan twaalf bedrijven al de regionale award overhandigd, hun ticket naar de finale.Zorgverzekeraar ONVZ beloont elk jaar het bedrijf dat het meest let op gezondheid en vitaliteit. Daarbij kijkt de jury ook naar leiderschap, bedrijfscultuur en betrokkenheid van de werknemers. In de jury zitten naast Van den Hoogenband neuroloog Erik Scherder, ONVZ-bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem en Annet Koster, MKB-Nederland.
--
‘Niet alleen keihard werken’
Bij advocaten denk je niet meteen aan yoga en meditatie. En al helemaal niet aan Boeddhabeeldjes. Toch staan er drie stuks in een stilteruimte van het kantoor aan de Haarlemmerweg, tegenover het Westerpark. Een muziekspeler laat de rustzoeker meditatieve klanken afspelen en voor een welverdiende powernap heeft deze ruimte een sofa, met een dekentje.
Het kantoor was altijd al bezig met vitaliteit, vertelt hr-adviseur Merel van Noort. Er stond bijvoorbeeld nooit een snoepautomaat en elke middag is er een lunch met biologische producten. De medewerkers zijn al jaren sportief actief. Er is een Kennedy Van der Laan-wielerploeg en een hardloopteam dat meedoet aan de Dam tot Damloop.
Sinds 2014 is er echt beleid om de advocaten en hun staf fit te laten worden en hun conditie te behouden. Van Noort: “Het werk van advocaten is zelden van negen tot vijf. Mensen werken ontzettend hard. Het is dus belangrijk dat ze de energie houden en lekker in hun vel blijven zitten.”
Dat beleid begon met zogeheten vitaliteitsscans, waarbij de werknemers inzicht kregen op welke punten - voeding, fysiek en mentaal - zij goed bezig zijn en waar nog winst valt te behalen. Dit om de bewustwording over vitaliteit te vergroten. Daarna volgde er een kick-off met onder meer neuroloog en hoogleraar Erik - ‘zitten is het nieuwe roken’ - Scherder, lid van de jury van het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Scherder weet hoe stimulerend beweging kan zijn voor hersenactiviteit. Bijvoorbeeld door vergaderingen dynamischer te laten verlopen (‘Je kunt dingen ook lopend bespreken’) en het plaatsen van fietstrappers onder het bureau.
Er volgden verschillende programma’s, zoals sessies in de sportzaal met personal trainers, yogalessen en bootcamp. Deelname is niet verplicht en kan op verschillende tijden, zodat het in te passen valt in ieders schema. “Wij willen het signaal afgeven dat wij het niet gezond vinden om alleen maar altijd keihard te werken.”
De advocaten en stafleden konden ook op mindfulnesscursus. Volgens Van Noort is dat mentale deel extra nodig, zeker in een tijd dat werknemers op steeds jongere leeftijd burn-outklachten krijgen. “Het is hard werken aan de mentale conditie.”
Opener
Als gevolg van de trainingen is de open cultuur die heerste op het advocatenkantoor nog opener geworden. Het is volgens Van Noort moeilijk te meten in exacte cijfers hoe dat dan uitpakt voor de productiviteit, maar zij ziet rendement: “In een open cultuur geven mensen eerder aan wat ze nodig hebben om prettig te kunnen werken. Dus het is de investering meer dan waard.”
Het kantoor heeft net een cursus boksen afgerond. Binnenkort begint Van Noort met ‘mentale minicoaching’, waarbij in een sessie medewerkers een specifieke vraag kunnen stellen. En zo blijft het aanbod steeds wisselen. Vitaliteit zit, zo zegt Van Noort in het dna van het bedrijf en dus ook bij de medewerkers.
Dus daarom staat een collega die sapjes-adept is af en toe met een sappenbar in de kantine voor de notoire niet-ontbijters. En bakt de andere medewerker met sinterklaas speltpepernoten met pure chocolade als traktatie. “Ook heel erg lekker.”