Nieuws Salaris

De man vangt nog altijd meer, maar de vrouw is tevreden

Werkende vrouwen van 36 jaar en ouder moeten toezien hoe mannen aanzienlijk meer loon opstrijken. Het salarisverschil loopt op tot 8 procent. Toch vinden ze dat niet erg, aldus het AD.

Marleen Luijt | Foto: Pixabay 15 november 2017

Vrouw geld

Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit, dat vandaag uitkomt.

Ondanks de loonkloof vindt bijna 60 procent van de vrouwen dat ze een eerlijk salaris krijgen, tegenover 50,1 procent van de mannen. Die percentages zijn opvallend, omdat mannen gemiddeld meer verdienen. Bovendien zeggen meer vrouwen dan mannen dat hun salaris de afgelopen twee jaar is gedaald (41,5 tegenover 35,1 procent).

Lees ook: Hoe beloon jij je personeel?

Salaris belangrijker

Wat ook uit het tweejaarlijkse onderzoek blijkt, is dat het salaris er weer toe doet. Nu de vacaturebanken vollopen, de huizenprijzen stijgen en veel lonen op slot zitten, wordt er niet langer genoegen genomen met minder salaris in ruil voor betere arbeidsvoorwaarden.

,,Het gaat goed met de economie", zegt Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie en medeopsteller van het onderzoek. ,,Ik denk dat mensen minder bang zijn hun baan te verliezen. Bijna niemand gaat erop vooruit, terwijl het leven toch duurder wordt. Dan wordt het salaris vanzelf belangrijker."

Aan het onderzoek hebben 72.643 werkende Nederlanders meegewerkt. Mannen hebben een gemiddeld jaarsalaris van 44.000 euro, vrouwen 38.000 euro - deze cijfers zijn gecorrigeerd voor het aantal uren dat mannen en vrouwen werken. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen gemiddeld 4 procent (1.421 euro) minder dan hun mannelijke collega's. In deze leeftijdscategorie blijft de loonkloof afnemen. In de hogere leeftijdscategorie is het verschil twee keer zo groot (8 procent, 3.662 euro) en blijft de loonkloof onverminderd groot.

Mantelzorg

De verklaring voor de groeiende loonkloof na 36 jaar is dat vrouwen rond die leeftijd er een tijdje uit zijn geweest vanwege kinderen of mantelzorg, en die afstand niet meer weten te overbruggen, vermoeden de onderzoekers.

Dat vrouwen minder verdienen, komt volgens Van Muijen door hun slechtere onderhandelingstactieken. ,,Ze willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Dat is te laat."

Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Dat is te laat.

Jaap van Muijen, onderzoeker.