Nieuws Salaris

Bij dit bedrijf verdienen vrouwen meer dan mannen

De salarissen van vrouwelijke servicedesk-medewerkers liggen bij IT-dienstverlener PEAK-IT gemiddeld 16 procent hoger dan de salarissen van de mannen, schrijft AD. ,,Vrouwen hebben skills waardoor dit werk ze beter afgaat”, aldus de directeur.

Marloe van der Schrier 14 augustus 2018

Salarissen vrouwen PEAK IT 16 procent

Het bedrijf vergeleek de salarissen van vierhonderd gedetacheerde IT-professionals en ondervond bovendien dat vrouwen meer waard zijn: opdrachtgevers zijn bereid om tot dertien procent meer te betalen voor vrouwelijke servicedesk-medewerkers. Directeur Richard Stassen: ,,Opdrachtgevers vragen expliciet om vrouwelijke inzet. De IT is een mannenwereld. Als een man witheet wordt om een werkplek die niet functioneert, kan een vrouw op de servicedesk de boel beter kalmeren. Veel vrouwen hebben van nature kwaliteiten die bij mannelijke IT-medewerkers nogal eens ontbreken.”

Maar ligt dat hogere salaris aan hun kwaliteiten en het werk of zijn ze extra gewild omdat er nu eenmaal niet zoveel vrouwen zijn in de IT-branche? ,,Dat gaat eigenlijk hand in hand”, zegt Stassen. ,,Vrouwen doen hun werk beter dan mannen en worden dus hoger gewaardeerd. Bovendien zijn ze een schaars goed waar om wordt gevraagd. Ook qua scholing en certificering scoren vrouwen vaak hoger dan mannen.” Op dit moment is zo’n zes procent van de servicedeskmedewerkers bij de dienstverlener vrouw.

Lees ook: Salaris: wat is het minimumloon in Nederland?

Meer benaderbaar

Werknemer Aimée Tambach (27) herkent dat het een mannenwereld is. Veel klanten zijn blij verrast als er een vrouw op de servicedesk zit. ,,Ik denk dat vrouwen meer benaderbaar zijn en qua communicatie wat makkelijker." Van de salarisverschillen was ze zich niet bewust. ,,Ik vind niet dat omdat je vrouw bent, je meer betaald zou moeten krijgen voor hetzelfde werk.”

Mannen hoeven overigens niet te vrezen voor hun plekje bij de IT-dienstverlener. ,,Ook mannelijke servicedesk-medewerkers scoren mooie waarderingen bij opdrachtgevers. In de functies waar communicatie boven techniek gaat, zie je vaak dat vrouwen beter scoren. In de zwaar technische functies, doen mannen het beter”, ziet Stassen. Uit de cijfers van het bedrijf blijkt dat bij de meer technische 'senior servicedesk-medewerkers' - met meer dan drie jaar ervaring - de mannen nog vooroplopen. Zij krijgen 8,6 procent meer salaris.

Lees ook: Transparante salarissen, een goed idee of juist niet?

Onderscheidend vermogen

De detacheerder probeert actief meer vrouwen enthousiast te maken voor de IT en tegelijkertijd íedereen bij te scholen op het gebied van communicatie omdat het steeds belangrijker wordt in deze sector. ,,Door automatisering wordt al veel technisch werk weggenomen. Het onderscheidend vermogen ligt in probleemoplossend denken en de rust bewaren”, aldus Stassen.

Vorige week bleek nog uit onderzoek dat vrouwelijke gemeenteambtenaren gemiddeld voor het eerst meer verdienen dan hun mannelijke collega’s.