Nieuws Personeel
Samensmelting AH en Delhaize leidt tot supermarktgrootheid
Aandeelhouders van het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize hebben zich massaal achter de fusie tussen beide concerns geschaard. Eigenlijk is er sprake van een overname door Ahold. Het hoofdkantoor komt ook in Nederland. Wat verandert er nog meer?

Het aandeel
Voor de aandeelhouders van Delhaize is de fusie direct merkbaar. Het aandeel van de Belgische supermarktmultinational verdwijnt. Zij krijgen 4,5 aandeel Ahold voor elk aandeel Delhaize. Voortaan komt hun dividend uit Nederland in plaats van uit België.
Voor de meeste aandeelhouders spelen nationale sentimenten überhaupt niet. Bij Ahold is 30,5 procent van de aandeelhouders Nederlands. De rest komt uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Luxemburg.
Delhaize is zelfs maar voor 3,3 procent in Belgische handen. 51 procent van de aandeelhouders komt daar uit de Verenigde Staten. En die zal het weinig uitmaken of de euro's vanuit Nederland of België worden overgemaakt.
Personeel
Voor het personeel verandert er tot juli 2017 niets. Er zal niet worden ingegrepen in salarissen en arbeidsvoorwaarden, zo hebben de fusiepartners beloofd. Toch is het Belgische personeel er niet gerust op. De socialistische vakbond in België stond daarom gisteren te protesteren bij de aandeelhoudersvergadering van Delhaize.
Nederlandse krachten zijn namelijk goedkoper dan Belgische krachten, onder andere omdat hier veel meer met flexkrachten wordt gewerkt. De Belgische vakbonden zien de bui al hangen. Belgische winkels bevoorraden is bijvoorbeeld goedkoper vanuit Nederlandse distributiecentra. Dat zou ten koste gaan van Belgische werkgelegenheid. Ahold is ook efficiënter. De omzet per werknemer ligt er op 260.000 euro per jaar. Bij Delhaize is dat 'slechts' 190.000 euro. Als Delhaize ook zo efficiënt wordt verliezen nog zeker honderden mensen hun baan.
Franchisenemers
Bij de Belgische franchisenemers is ook sprake van onzekerheid. In België zijn maar liefst 700 van de 880 Delhaize-supermarkten in handen van franchisers, zelfstandige ondernemers die de Delhaize-formule exploiteren. In Nederland zijn maar 269 van de 887 Albert Heijn supermarkten van franchisers.
In Nederland is de vrijheid van de franchisers beperkt. Het assortiment is voor alle Albert Heijn supermarkten grotendeels centraal bepaald. In België ligt dat anders. Daar heeft de franchiser grote zeggenschap over het assortiment in de supermarkt. Ze ruimen gemakkelijk plek in voor streekproducten of zetten een grote afdeling met verse vis op, als blijkt dat de klanten daar behoefte aan hebben. De Belgen vrezen dat ze die vrijheid straks kwijt gaan raken.
Expansieplannen
Albert Heijn waagde een paar jaar geleden de sprong naar de zuiderburen en heeft nu 38 winkels in België. Zou het dan niet logisch zijn dat Delhaize de omgekeerde weg gaat bewandelen? Delhaize is niet voor niets een luilekkerland voor Nederlandse supermarktklanten. Het nadeel is wel dat de prijzen hoger liggen. Maar over plannen om door te stoten in Nederland is nooit gecommuniceerd. Mogelijk komen er wel Delhaize producten in de schappen van Albert Heijn te liggen. Dan kan de Nederlander eens kennis maken met de zure Belgische mayonaise.
Over expansieplannen hult het bedrijf zich in stilzwijgen. Daarom is het niet duidelijk of Albert Heijn wil doorgroeien in België, of dat alle kaarten op Delhaize worden gezet.
Mededingingsautoriteit
De Belgische mededingingsautoriteit heeft al aangegeven dat Albert Heijn 8 van de 38 winkels in Vlaanderen moet sluiten of verkopen. Delhaize moet vijf vestigingen van de hand doen, omdat de beide bedrijven anders te machtig worden in bepaalde plaatsen.
De grootste klappen gaan naar verwachting vallen in de Verenigde Staten. Daar hebben beide bedrijven grote supermarktketens in het oosten van het land. Ahold heeft Giant en Stop & Shop, Delhaize zit er met Food Lion en Hannaford. In sommige plekken hebben ze samen een marktaandeel van 50 tot 60 procent. Dat lijkt wat te veel van het goede. Analisten gaan er van uit dat er tachtig tot honderd supermarkten moeten worden afgestoten. Dat gaat het bedrijf zo'n 900 miljoen euro omzet schelen, is de verwachting.
Beide bedrijven zitten ook in Oost-Europa. Maar daar lijken de bedrijven elkaar niet in de weg te zitten.
Prijzenslag
Geloof het of niet, maar Albert Heijn staat bij de zuiderburen bekend als prijsvechter. Nederlandse supermarkten zijn veel goedkoper dan Belgische. Dat komt door de lagere personeelskosten, maar ook door de zeer efficiënte distributie. Daar valt voor de Belgische supers nog voordeel te behalen. Een andere reden dat Delhaize duurder is, komt door het uitgebreide assortiment. Het is nu eenmaal duurder om honderd verschillende soorten wijn aan te bieden in plaats van vijftig. Voor de Belgen zitten er waarschijnlijk wel wat prijsverlagingen in het vat.
De Nederlandse klant kan ook profiteren. De fusiepartners worden met een omzet van 54 miljard euro een inkoopmacht om u tegen te zeggen. En dat betekent dat ze beter in staat zijn om kortingen af te dwingen bij leveranciers. Niet alleen bij kleine leveranciers, maar ook bij de grote A-merkfabrikanten als Unilever en Heineken. Niemand kan zich straks veroorloven zo'n grote klant kwijt te raken. In België heerst die angst zeer zeker bij leveranciers en fabrikanten. Daar wordt toch al minder agressief op prijs onderhandeld dan de Nederlandse supermarkten gewoon zijn.
Foto: Delhaize Group CEO Frans Muller (L) en Chairman of the Board of Directors Mats Jansson (R) tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadring van Royal Ahold en Delhaize Group