Nieuws Personeel

Strijd om vakantiewerkers door schaarste op arbeidsmarkt

Jongeren die deze zomer aan het werk willen, hebben de baantjes voor het opscheppen. De vraag naar vakantie-personeel is zo gigantisch dat jongeren soms meer loon krijgen. Dat schrijft het AD.

ANNEMART VAN RHEE | Foto: Paul Rapp 10 juli 2017

201707 Lennart Muijres foto paulrapp

Van vakkenvuller en schoffelaar bij een hoveniersbedrijf tot biertapper en pakjesbezorger. De strijd om de vakantiewerker is nu, vlak voor het hoogseizoen, losgebarsten.

,,Het aanbod is zo groot dat jongeren het zich kunnen permitteren kritischer te zijn dan een paar jaar geleden. Nu willen ze soms niet werken in de weekeinden, en evenmin in ploegendiensten. Het komt ook voor dat ze meer loon kunnen bedingen", zegt Wilma Grijpma van uitzendbureau Unique.

Oorzaak van die enorme vraag naar personeel is de aantrekkende economie, aldus José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup. ,,En we zien die ontwikkeling niet alleen bij het invullen van vakantievacatures maar ook bij langere contracten. Ik schat dat de behoefte aan nieuwe medewerkers de afgelopen vijf maanden met zo'n 150 procent is toegenomen. Dat geldt voor zeer uiteenlopende sectoren: van fabrieks- en horecawerk tot administratieve klussen bij gemeenten en in de dienstverlening."

Ook worden er meer jongeren - onder het motto van een frisse blik - gevraagd in de marketing. Bedrijven willen dat zij bijvoorbeeld meedenken over de bouw van een nieuwe website. Over wat er snel vindbaar moet zijn op de site, of Instagram nodig is, of juist meer activiteit op Facebook.

Lees ook: Alle regels rond vakantiekrachten op een rij

Tekort

Monsterboard.nl signaleert de komende tijd vooral een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en bezorgers en aan personeel bij ondernemingen die 24 uur per dag werken zoals grote webwinkels en pakketdiensten. Woordvoerder Marianne de Bruijn: ,,Het gaat echt moeilijk worden om aan alle vraag te voldoen. Ik sluit niet uit dat het soms niet lukt.''

50-plussers

Brenninkmeijer: ,,Het is zo krap dat bedrijven anders naar de markt moeten kijken. In plaats van mensen met exact die en die ervaring in te huren, zullen ze nu moeten zoeken naar kandidaten die geschikt zijn om het vak te leren. Of die zich die vaardigheden eigen kunnen maken. Ook voor 50-plussers komen meer kansen en mogelijkheden.''

Uitzendbureau

Verder merken uitzendbureaus dat jongeren lang niet altijd via hen aan een baantje komen. Eventjes googelen op vakantiewerk en ze hebben een hele lijst met vakantieklussen. Let er daarbij wel op dat je weet wat er van je wordt gevraagd en dat het arbeidscontract duidelijk is, zegt Marcelle Buitendam van FNV Jong. De vakbond trapt deze week een jaarlijkse vakantiewerkcampagne af om jongeren te wijzen op valkuilen. ,, Zorg dat je je werk veilig doet. En let op of je vakantiegeld wordt betaald.''

werkstress

Doorgaans neemt driekwart van de jongeren zich voor om te werken in de vakantie, becijferde FNV vorig jaar. Meisjes werken langer dan jongens. En werkstress treedt vooral op door onvoorspelbare roosters en vervelende collega's. De meesten vinden een vakantiebaan via bekenden en familie of via vacatures op internet.

Ook voor 50-plussers komen meer kansen en mogelijkheden

José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup