Nieuws Personeel

Schrijfhulp dyslectisch kind afgeschaft

Edwin van der Aa en Anne Velthausz 29 januari 2016

Schrijfhulpdyslectischkindafgeschaft1065

Leerlingen met dyslexie mogen bij het komende eindexamen geen gebruik meer maken van spellingcontrole op de computer. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft deze strenge regel afgelopen najaar stilletjes ingevoerd, tot verbijstering van een Kamermeerderheid en scholen. Dat meldt het AD vrijdag.

Tot dit schooljaar mochten leerlingen met een beperking de spellingcontrole op de pc aanzetten tijdens examens. Afgelopen oktober wijzigde het CvTE die regels, omdat vanaf 2016 de spellingvaardigheid in het examencijfer ging meetellen. De politiek wilde dat graag.

Nu pas blijken de gevolgen: de spellingcontrole is voor iedereen afgeschaft, met de gedachte 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Dus ook voor kandidaten met dyslexie, die juist gebaat zijn bij de schrijfhulp.

OneerlijkEen meerderheid van PvdA, SP, CDA, D66 en PVV reageert verbijsterd. "Dit is oneerlijk en nooit de bedoeling geweest van de Kamer,'' zegt CDA'er Michel Rog. ,,Onze wens is te kort door de bocht vertaald."

D66 spreekt van 'een zeer slechte zaak', de SP is 'verbolgen' over feit dat het CvTE in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker in een lopend examenjaar de spelregels heeft gewijzigd.

Loes Ypma (PvdA) wil bij een debat over passend onderwijs opheldering van Dekker. De strengere regels werden vorig najaar in de Staatscourant gepubliceerd, toen de Kamer zijn aandacht vooral bij de discussie over de rekentoets had.

Voor iedereen gelijk"Examens moeten voor iedereen gelijk zijn", stelt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. "Het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen."