Nieuws Personeel

Werken met tien verschillende cao's in Staphorst

Bedrijven die tientallen mensen in diverse bedrijfstakken aan het werk hebben. Dienstverleners worden ze genoemd, Slager Industriële Dienstverlening uit Staphorst was de eerste die zo werkte. Werkend Nederland veranderde, bericht de Stentor op dinsdagochtend.

Eelco Kuiken 26 april 2016

Ondernemers Thinkstock

Het Staphorster bedrijf viert vandaag het 25-jarig bestaan, vanmiddag voor relaties en vanavond voor personeel en aanhang. Allemaal in het eigen pand aan de Industrieweg. Dagelijks heeft Slager honderd mannen en vrouwen door heel Nederland aan het werk, waarvan de helft in vaste dienst. Om een idee te geven van de enorme verscheidenheid van hun werk: het bedrijf heeft te maken met tien cao's.

Industriële dienstverleningWat is dat eigenlijk: Industriële dienstverlening? Het kwam voort uit het classificeren van schepen en schoonspuiten van bedrijfshallen in de beginjaren '90 en het groeide door naar het uitlenen van mensen voor allerlei klussen, groot en klein.

Slager Industriële Dienstverlening is bijzonder. Oprichter Evert Slager was de eerste die op deze manier werkte. Daarna volgden er anderen, zoals B&B en Bikkel, ook met groot succes. In 1991 waren er diverse boeren die naast hun bedrijf er nog iets bij wilden doen. Evert Slager zag een gat in de markt door diverse klussen aan te nemen, zoals bijvoorbeeld zeecontainers laden per ton. "Onze medewerkers konden dat de helft sneller dan reguliere werknemers. Een nieuwe bedrijfstak was geboren", zegt Evert. In 2004 verkocht de oprichter zijn bedrijf aan een participatiemaatschappij. De naam bleef.

ArbeidsmentaliteitSlager Industriële Dienstverlening stuurt potige heren en dames het land door om het zware werk in recordtempo af te ronden. Veel mensen werken in de bouw of in de infrastructuur, soms kort, soms jarenlang voor dezelfde opdrachtgever. "Maar wij leveren ook mensen met mbo/hbo of universitair niveau.", zegt De Lange. "We onderscheiden ons door de Staphorster arbeidsmentaliteit. We werken veel in Amsterdam, om 7.00 uur zijn we aan het werk. File of niet. Dat is de reden waarom wij mogen komen."

DienstverleningHet Staphorster bedrijf blijft doen wat het doet, maar Slager Industriële Dienstverlening speelt nadrukkelijker in op de veranderde vraag. "Zochten bedrijven eerder vaak een tijdelijke medewerker, tegenwoordig willen klanten ook graag hulp bij het werven en selecteren van medewerkers. Een bedrijf zoekt mensen, in wat voor vak en welk niveau dan ook en wij regelen dat. Of we regelen de hele sollicitatieprocedure en we detacheren de mensen of we komen alleen met geschikte kandidaten en de klant neemt het over of een combinatie van beide."