Nieuws Personeel

Slim en succesvol, maar nog steeds niet goed genoeg

Het gevoel hebben incompetent en een oplichter te zijn, terwijl je prima werkt aflevert. Het overkomt vooral veel getalenteerde vrouwen, schrijft de Volkskrant.

Hedwig Wiebes 23 maart 2016

Zakenvrouw aktetas onzeker

Steeds als filosofe Marleen Moors (36) een presentatie moest geven, bekroop haar het gevoel dat ze niet intelligent genoeg was. Er zou zeker een moment komen dat ze door de mand zou vallen, dacht ze. Anderen hadden hetzelfde, vooral vrouwen. Gek, want hun diploma's en werkervaring bewezen het tegendeel. En rationeel wisten ze ook wel dat ze capabel genoeg waren - alleen zo voelde het niet.

Niet genoegMoors ontdekte dat er zoiets bestaat als het impostor syndrome, oftewel het oplichterssyndroom. Een relatief jong verschijnsel, geen officiële stoornis, dat in 1978 voor het eerst werd beschreven door klinisch psychologen Pauline Clance en Suzanne Imes. Zij zagen dat vooral hoogopgeleide vrouwen, ondanks hun succes, geneigd zijn te geloven dat ze niet intelligent genoeg zijn en dat anderen hen te hoog inschatten. Kortom: dat ze iedereen voor de gek houden.

VloekIn Nederland doet coach en bedrijfskundige Vreneli Stadelmaier er onderzoek naar. Ze schreef daarover het boek F*ck die onzekerheid en deed onderzoek onder zeshonderd mensen. Van hen gaf 75 procent van de vrouwen aan zich te herkennen in eerdergenoemde gedachten en, opvallend, 50 procent van de mannen. Internationaal onderzoek bevestigt dit. Hoe succesvoller je bent, hoe meer je er last van hebt. 'De vloek van slimme mensen', wordt het syndroom ook wel genoemd.

Lees verder via de website van de Volkskrant.