Nieuws Personeel

Zo zorgt software-gigant Salesforce voor een ‘werkhemel’ voor zijn personeel

Om te blijven groeien als bedrijf werkt bedrijfssoftware-gigant Salesforce op een geheel eigen manier. Met een Hawaiiaanse bedrijfscultuur, een overvloed aan lego en geen onderhandelingsmogelijkheden over salaris zorgt Salesforce voor gelijkwaardigheid binnen het bedrijf. We spraken met Country Leader Nederland Eva Heffernan.

Tijmen de Groen 19 mei 2019

Eva Heffernan salesforce

Tussen de werktorens van dure advocatenkantoren op de Amsterdamse Zuidas met bekend én gevreesd werktempo staat het kantoor van Salesforce. De gespreksruimte straalt rust uit (‘een huiskamersetting’ volgens Heffernan). Op de gang staat een voorbeeldopstelling, gemaakt van Lego. De verschillen tussen hoe het zakendistrict eromheen bekendstaat en wat Salesforce wil zijn, zijn groot. Toch is het volgens de Country Leader een logische plek om ‘tussen de klanten hun kantoor te hebben’.

Het bedrijf wil liever niet de sfeer van 80-urige werkweek hebben. Onder ceo Marc Benioff werd de Hawaiiaanse ohana –cultuur ingevoerd. Een manier van omgaan met je ‘gekozen familie’ volgens Heffernan. ‘We willen dat onze gekozen familie zich hier thuis voelt. Dat merk je ook aan ruimte die, zoals deze, zijn ingericht als huiskamer.’

Lees ook: Beloningsvormen steeds diverser: 'Bedrijven moeten zich onderscheiden'

Vanuit die cultuur heeft Salesforce vier basiswaarden geformuleerd: vertrouwen, innovatie, gelijkheid, klantsucces. ‘We werken op deze manier omdat we geloven dat het de juiste manier is om met mensen om te gaan’, aldus Heffernan. “Maar ook omdat het vanuit zakelijk perspectief hout snijdt. Als we diversere teams hebben dan krijgen we betere uitkomsten, levendigere discussies en betere resultaten.’ Die woorden vinden hun weerklank in de vele lijstjes, waarin Salesforce als beste werkplek wordt genoemd.

Twee andere belangrijke onderdelen van het hr-beleid binnen de tech-gigant is het zogeheten ‘1-1-1-model’ en de beperking om te onderhandelen over de salarissen.

Om terug te geven aan de gemeenschap wordt vrijwilligerswerk sterk aangemoedigd binnen het bedrijf. Bedoeling is dat 1 procent van het vermogen van Salesforce, 1 procent van het (bedrijfs)product en 1 procent van de tijd van de medewerkers naar het goede doel gaat. Zo worden medewerkers gestimuleerd om 7 dagen per jaar te werken voor een goed doel, op kosten van de baas. Als voorbeeld haalt Heffernan in Nederland Plastic Whale aan, een goed doel wat ervoor wil zorgen dat de zeeën en oceanen plastic vrij zijn. Er wordt voorlichting gegeven én fysiek gevist naar plastic.

Meer lezen over digitalisering, CRM en innovatie? Bekijk alle artikelen van onze partner Salesforce.

Salarissen

Sinds 2016 is het niet meer mogelijk om te onderhandelen over salarissen. Zo wil het bedrijf intern zorgen dat de verschillen tussen man en vrouw zijn weggehaald. Heffernan geldt eigenlijk al direct als voorbeeld van hoe scheef de verhoudingen anders kunnen worden. “Wat een schok, trouwens. Ik dacht echt goed onderhandeld te hebben toen ik hier begon. Maar eigenlijk verdienden mijn mannelijke collega’s om me heen meer dan ik.” Toen de salarissen binnen het bedrijf in 2016 gelijk werden getrokken kreeg ze er 9 procent bij. Dat het vooroordeel over mannen die meer geld uit de onderhandelingen halen waar bleek te zijn was ‘geen goed gevoel. Maar het voelde wel vertrouwd om deel te zijn van een bedrijf dat er aan dacht dat ik evenveel zou moeten verdienen terwijl ik er niet om vroeg.’

Sollicitanten

En de goede uitstraling werkt voor meer dan alleen het gevoel van eigen waarde volgens Heffernan. “Veel jonge mensen die we aannemen zijn niet meer bereid om te werken voor een bedrijf dat geen value als doel heeft.” Nieuwe mensen, die heeft het groeiende bedrijf nog steeds nodig. Wereldwijd staan 1961 vacatures open (op het moment van schrijven, red.). ‘In de sollicitatiegesprekken komen zeker het ‘1-1-1 model’ en onze waardes regelmatig naar voren om bij ons te willen werken.’

Rolmodel

Hoe belangrijk andermans advies en voorbeeld kan zijn weet Heffernan als geen ander. De topvrouw wordt geregeld geadviseerd door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. Zo ook toen de baan als Country Leader van Salesforce voorbij kwam. “Ik had excuses als ‘over een jaar ben ik er wel klaar voor, nu nog niet’. Daarop zei ze: ‘de baan is er over een jaar niet, nu wel. Grijp je kansen als ze voorbij komen.”