Nieuws Personeel

Startup-hit: thuishulp door studenten

Anne en Lotte van Oudheusden uit Amsterdam koppelen met hun startup de Vinderij studenten als oppas, schoonmaak- of ouderenhulp aan klanten. Een succesformule: ze hebben een landelijk netwerk van 15.000 studenten en 7.000 klanten.

Lotte Elbrink 15 april 2016

De Vinderij 2

Het begon allemaal heel klein. Als een bijbaan naast de studie, vanuit de studentenkamer van Anne. De zusjes zochten een oppasbaantje en merkten dat er veel ouders wanhopig op zoek waren naar een betrouwbare oppas. Anne (28) en Lotte (29) sprongen in het gat, volgden een cursus website bouwen en startten met OppasStudent. De formulieren stapelden zich dankzij de mond-tot-mond reclame al snel torenhoog op. In 2010 volgde ook PoetsStudent. SeniorenStudent zag in 2013 het levenslicht. Samen vormen de drie takken ‘de Vinderij’, de onderneming die Anne en Lotte deze dagen fulltime runnen.

Matchmaker“Van een baby met de eerste oppas tot de senior met zijn laatste hulp, wij brengen mensen bij elkaar”, vertelt Anne. “We matchen studenten als oppas, poetshulp of ouderenhulp aan onze klanten. Daarbij ligt er een sterke focus op de persoonlijke relatie tussen klant en student, de match wordt altijd gemaakt op basis van interesses.” Denk bijvoorbeeld aan een gepensioneerde advocaat en een rechtenstudent. Of een kunstzinnig gezin en een student van de kunstacademie. “Ze bouwen een relatie op voor jaren.”

VerdienmodelVoor 8,50 euro per maand kunnen klanten lid worden. Valt de eigen oppas of poetshulp een keer uit, dan kan er op het laatste moment nog een vervangende student worden ingezet. Senioren betalen een fee per uur. Het matchen gaat nu digitaal en het team is uitgegroeid naar vijf vrouwen. “Ik kan het kantoor uitlopen en het bedrijf draait door. De omzet is daardoor verdubbeld.” De ontwikkelingen zijn tot nu toe met eigen middelen gefinancierd. Maar de ambities reiken verder. Zo willen de zussen de komende periode investeerders aantrekken.

StartupbootcampTijdens de Final Selection Days van Startupbootcamp selecteerde de jury de Vinderij voor het intensieve acceleratorprogramma Smart Living & City. De komende drie maanden wordt de startup geaccelereerd tot een volwaardig, volwassen bedrijf. “Met de hulp van Startupbootcamp willen we het product op veel grotere schaal gaan aanbieden. Het concept werkt, dat weten we. Nu is het zaak verder uit te breiden. We willen bijvoorbeeld grootschaliger gebruik gaan maken van online marketing. Maar belangrijker nog, we willen de grens over. Startupbootcamp heeft een gigantisch internationaal netwerk waar we op kunnen meeliften.”

Anne en Lotte tijdens de Startupbootcamp Final Selection Days

App“Daarnaast willen we een app gaan bouwen, de allereerste oppas en poetshulp- app van Nederland die iedereen kan downloaden. Op dit moment focussen we nog heel erg op het matchen, met de app breiden we onze dienstverlening uit naar alles wat er na de match komt. Gebruikers kunnen straks onder andere instructies achterlaten, een planning bijhouden en betalingen verrichten, ook als je geen klant bent van de Vinderij.”

Dromen“De komende drie maanden gaat de Vinderij razendsnel groeien en maken we een start met de bouw van de app.” En over vijf jaar? “Dan zijn we de grootste van Nederland en hebben we de eerste stappen over de grens gezet.”