Nieuws Personeel
Startup-ondernemers roepen Tweede Kamer op: 'Help ondernemers broodnodig talent binnen te halen'
Het is ‘pure noodzaak’ dat de wetgeving over de belastingbetaling van aandelen(opties) zo snel mogelijk wordt aangepakt. Zo roepen 24 ondernemers, founders gezamenlijk met Techleap.nl en de Dutch Starup Association op. Zonder die aanpassing gaan potentiële werknemers eerder naar buitenlandse concurrenten dan naar Nederlandse start- en scale-ups. Eyevestor-oprichter Gijs Dalen Meurs legt uit wat de impact is van de wetgeving en hoe de ondertekenaars een oplossing voor zich zien. Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de kwestie.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
De snelgroeiende (tech)bedrijven lopen op dit moment vaak tegen een cashflow-probleem aan. Omdat ze weinig geld in kas hebben, is het lastig voor ze om getalenteerde medewerkers een passend salaris te bieden. Wat er weer toe kan leiden dat talent naar de - buitenlandse - concurrent gaat. Oplossing kan zijn om die arbeidskrachten - gedeeltelijk - in aandelen te betalen. Alleen daar zit het probleem: volgens de Nederlandse wet moet er over het jaar van overdracht van die aandelen belasting betaald worden. Belasting over aandelen die nog niet verkocht zijn, en dus belasting over geld dat de werknemers nog niet in handen hebben.
Dat resulteert volgens Dalen Meurs in twee problemen. ,,Het hoort niet zo te zijn dat de belastingdienst geld krijgt waarover de borgsteller nog geen enkele garantie heeft op het moment van belastingbetaling. Daarbij gaat het zowel over het risico dat je als aandeelhouder loopt dat de aandelen van waarde veranderen als het liquiditeitsprobleem dat je belasting betaalt over niet liquide middelen."
Lees ook: Recordinvesteringen in startups houden dit jaar aan
Aantrekken en behouden van talent belangrijk knelpunt
Om dat probleem op te lossen lag er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om de regeling per 1 januari van dit jaar aan te passen. Daardoor zou het moment van belastingbetaling vrijer kunnen worden gekozen. De staatssecretaris kondigde afgelopen november echter uitstel aan. En dat terwijl het ‘pure noodzaak’ is dat deze wet wordt aangepast, volgens Dalen Meurs. ,,Als startup weet je dat je plan nooit volgens plan gaat. Daar wil je snel en creatief op in kunnen spelen. Daarvoor is dit echt noodzakelijk. Wij willen dat de wetgeving het nu voor ons mogelijk maakt om op deze manier liquiditeit te creëren.”
Daarbij geven de ondertekenaars vergelijkingsgetallen om het groeiende probleem te schetsen. In Nederland groeit 21 procent van de startups door naar succesvolle scale-up. In de Verenigde Staten is dat 60 procent. Belangrijk knelpunt? Aantrekken en behouden van talent.