Nieuws Personeel

Steeds groter in Hollywood

Ab Zagt 4 februari 2016

Junkiexltomholkenborg1065

Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, schrijft de muziek voor het actiespektakel Mad Max, de bizarre superheldenfilm Deadpool en de nieuwe Batmanfilm.

Kenners hadden verwacht dat Tom Holkenborg dit jaar als filmcomponist een Oscarnominatie zou krijgen voor de muziek van Mad Max: Fury Road. Het mocht niet zo zijn, hoewel de actiehit van regisseur George Miller, die zeer te spreken was over de inbreng van de Nederlander, tien keer werd voorgedragen. Dat schrijft het Brabants Dagblad donderdag.

Holkenborg (48) zit er niet mee. "Welnee", zegt hij bijna opgetogen vanuit Los Angeles. "Ik ben er eigenlijk wel blij mee dat ik geen nominatie heb gekregen. Het was misschien te vroeg in mijn carrière geweest. Bovendien speelt de gunfactor vaak een rol en daarvoor ken ik nog te weinig mensen in Hollywood."

ProductiefDaar komt bij dat Holkenborg vorig jaar een van zijn productiefste periodes meemaakte. "Dat is veel belangrijker." Hij somt een imposant rijtje films op die hij van muziek heeft voorzien: Mad Max, Point Break, Kill Your Friends en Deadpool. "Bovendien ben ik recentelijk vader geworden van Julian. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste", stelt hij nuchter.

Sinds 2003 verblijft Holkenborg het grootste deel van het jaar in Los Angeles. In het Amerikaanse filmmekka timmert hij gestaag aan een imposant oeuvre. De opdrachten verschillen enorm en stellen telkens andere eisen aan de Nederlander.

"Zo'n film als Deadpool was voor mij een lastige klus. De film gaat over een superheld aan wie van alles mankeert. Hij is zowel genadeloos als humoristisch. Ik moest in de muziek een balans zien te vinden tussen al deze emoties. Ik greep onder meer terug naar de muziek uit de jaren '80, omdat dit personage daar een duidelijke band mee heeft."

Voor Holkenborg is zijn grootste uitdaging het tevredenstellen van zijn diverse opdrachtgevers. "Je hebt de regisseur en de filmstudio. Daar moet je tussen schipperen. Vaak komt er ook allerlei politiek bij kijken: wie heeft de meeste macht? Maar gelukkig luisteren de meeste regisseurs naar mijn ideeën."

Het gaat crescendo voor Holkenborg, die in 2002 onder de artiestennaam Junkie XL doorbrak met zijn remix van het Elvis Presley-nummer A Little Less Conversation. "Ik herinner het me nog als de dag van gisteren", zegt Holkenborg. "Ik zat op een terrasje in Amsterdam en kreeg een telefoontje dat mijn mix op de eerste plaats stond in Engeland. Ik heb toen de hele zaak getrakteerd. Voor de rest weet ik mij van die avond weinig meer te herinneren." Die wilde jaren liggen nu achter hem. "Ik ben rustiger geworden. Zeker nu ik vader ben. Mijn vrouw werkt hier voor een Californische organisatie die de dieren beschermt. We zitten goed hier, zijn volledig ingeburgerd en hebben een grote vriendenkring. Inmiddels is Los Angeles de stad waar ik het langst heb gewoond."

Contact met de Nederlandse filmwereld is er nog steeds. Zo is Holkenborg nu volop aan de slag voor de nieuwe film van Martin Koolhoven, de western Brimstone. "Ik heb een ruwe versie van de film thuis en overleg vrijwel dagelijks met Martin. Ik kan alleen maar zeggen dat de film heel goed wordt. Welke invloeden er in mijn muziek opduiken? Ik laat niets los."

Zijn nieuwe status, waarbij hij zelfs assistenten moet inhuren om het werk op tijd af te krijgen, houdt in dat Holkenborg niet meer optreedt. "Dat staat inderdaad op een laag pitje. Wat wel grappig is, omdat veel filmcomponisten tegenwoordig de concertzaal hebben ontdekt en op tournee gaan. Zoals Hans Zimmer, met wie ik veel heb samengewerkt. Hij is als een tiener zo opgewonden om dit allemaal mee te maken. Ik heb dat allemaal al achter de rug."

Deadpool draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.