Nieuws Personeel
Waarom leidinggevenden steeds vaker (stiekem) gesprekken opnemen tijdens werk
Een belangrijk gesprek met je medewerker opnemen. Het is iets dat volgens financieel dienstverlener Achmea steeds vaker gebeurt (cijfers zijn niet naar buiten gebracht). Maar waarom doet men dit eigenlijk? Is het gepast om van tevoren aan te geven dat je het van plan bent? En mag het überhaupt?

Het opnemen van een gesprek kan nuttig zijn om belangrijke uitspraken nog eens rustig terug te luisteren. Of om eventuele discussies te kunnen vermijden wanneer bepaalde afspraken niet worden nagekomen, terwijl die wel degelijk zijn gemaakt. Het kan dus heel onschuldig zijn, maar de opnames kunnen ook worden ingezet tijdens een conflict in de rechtbank.
,,Een geluidsopname is met een gemiddelde smartphone vrij eenvoudig te maken, zonder dat de andere partij dat weet”, vertelt Bert Kersten van Achmea. ,,Waar jaren geleden geluidsopnames nog nauwelijks een rol speelden in de rechtbanken, is dat vandaag de dag wel anders.”
Lees ook: Rechter: medewerker die dronken op werk komt mag niet altijd worden ontslagen
Niet ontoelaatbaar
Volgens de financiële dienstverlener worden gesprekken vaak stiekem opgenomen, maar is dat verder geen belemmering. In het Wetboek van Strafrecht staat dat het stiekem maken van geluidsopnames van een gesprek alleen strafbaar is als de persoon die de opname maakt zelf niet deelneemt aan het gesprek. Afluisteren met een technisch hulpmiddel is dus verboden. Mocht het ‘bewijs’ echter een belangrijke rol kunnen spelen in een strafzaak, dan is het niet ontoelaatbaar.
Het staat je als werkgever dus vrij om op te nemen wat je wilt. Toch zegt Kersten dat het wel slim is om niet te pas en te onpas je telefoon bij gesprekken neer te leggen om alles op te nemen. ,,Dat kan namelijk iets zeggen over de vertrouwensrelatie en de onderlinge samenwerking. Hiermee loop je ook het risico dat er sprake kan zijn van een onwerkbare arbeidsverhouding, met ontslag tot gevolg. Het maken en gebruiken van geluidsopnames is dus zeker niet zonder risico’s.”