Nieuws Personeel

Strijd pinbox gaat verder

Frank van den Heuvel 1 februari 2016

Pinautomaat1065

De strijd van een grote groep Oirschottenaren tegen de plaatsing van een geldkiosk op de Markt is nog niet voorbij. Dat schrijft het Brabants Dagblad maandag.

Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) gaat juridische stappen ondernemen en zal de rechter via een aparte procedure alvast vragen om de verleende vergunning te schorsen.

SBEO blijft het onbegrijpelijk vinden dat de gemeente goedkeuring verleent aan de plaatsing van een pinbox van Rabobank aan de westkant van de historische markt, ter hoogte van zijstraat Vrijthof. Een 'dominant gebouw van 3,5 meter hoog op één van de meest beeldbepalende plaatsen' op het karakteristieke marktplein is volgens de Oirschottenaren 'onaanvaardbaar'.

De geldkiosk blijft maximaal vijf jaar staan. De gemeente wijst op het grote algemeen belang - ondernemers in het centrum hebben om een extra pinautomaat gevraagd - maar SBEO is niet overtuigd. "De noodzaak is nooit aangetoond", zegt SBEO-voorzitter Frans Adriaanse. "Pal aan de Markt is een pinautomaat van ABN/AMRO gevestigd. Daar zijn eerder wat problemen mee geweest, maar de bank doet er alles aan om die te verhelpen, is ons verzekerd. Bovendien: als zo'n geldkiosk al nodig zou zijn, zijn er meer dan genoeg alternatieven op minder prominente locaties. Denk aan het pleintje tussen gemeentehuis en oude raadhuis."

KlachtenOok de gemeentelijke monumentencommissie en heemkundekring adviseerden om de pinbox niet te plaatsen. "Het college heeft de meningen van álle lokale deskundigen in de wind geslagen", concludeert Adriaanse.

De meeste klachten werden niet in behandeling genomen, omdat de bezwaarmakers volgens de bezwarencommissie niet belanghebbend zijn; ze wonen te ver van de beoogde plek van de kiosk of hebben er geen zicht op. Het bezwaar van SBEO werd wel beoordeeld, maar is volgens de commissie ongegrond.