Nieuws Personeel

Waarom SVH het 'meest positieve bedrijf van Nederland' is

Positief blijven is best lastig in deze coronatijd, maar Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) kan dat als geen ander. Met succes, want niet alleen wist het kennisinstituut met gratis online trainingen extra klanten te binden, maar ook won het de prijs voor meest positieve bedrijf van Nederland. SVH-directeur Ricardo Eshuis over deze BID Positivity Award: ,,Durf te geven, ook als je zelf wordt geraakt door de crisis.”

Jeroen Mirck 12 mei 2021

SVH Ricardo Eshuis horeca BID Positivity Award 2021

Ricardo Eshuis, directeur SVH: ,,Geen sector is zo veerkrachtig als de horeca.”

Eigenlijk was Eshuis medio april uitgenodigd op het hoofdkantoor van Big Improvement Day om daar te worden gehuldigd voor de BID Positivity Awards als regiowinnaar van Zuid-Holland. Toen hij echter op de zondag voorafgaand aan de uitreiking werd gebeld met het dringende verzoek om toch écht aanwezig te zijn, kwam het hoge woord eruit: SVH zou zelfs worden gehuldigd als meest positieve bedrijf van heel Nederland. ,,Nou, toen heb ik thuis wel even op de tafel staan dansen”, glundert de winnende directeur.

Lees ook: BID Positivity Award: SVH is meest positieve bedrijf van Nederland

Gratis e-learning aanbieden in crisistijd

Het verhaal achter deze uitverkiezing is bijzonder. Als kennisinstituut beleefde SVH natuurlijk een slecht jaar, net als de gehele horecasector die het bedient. ,,Voor ons was de pandemie een perfect storm: niet alleen de horeca ging op slot, maar ook het onderwijs”, vertelt Eshuis. ,,Het enige dat je dan nog kunt doen, is e-learning aanbieden. Wij besloten dat gratis te doen voor alle horecamedewerkers en het branche-onderwijs, via wat we de Stay Home Hospitality Academy zijn gaan noemen. We wilden de sector helpen in deze moeilijke tijd.”

"Voor ons was de pandemie een perfect storm: niet alleen de horeca ging op slot, maar ook het onderwijs"

Ricardo Eshuis, directeur SVH

De jury van de Positivity Awards heeft veel waardering voor deze actie. ,,SVH bracht veel positiviteit in een sector die ontzettend had is getroffen”, zei juryvoorzitter Ali B tijdens de uitreiking. ,,Geven terwijl je zelf als bedrijf heel hard geraakt wordt door de crisis, is precies waar positiviteit over gaat. Hoop en een beetje geluk bieden in een moeilijke tijd. Kijken naar wat wel kan in plaats van stilstaan bij wat niet kan.”

Zelf positief blijven

Het begon voor Eshuis allemaal bij zelf positief blijven. ,,Als je ergens geen invloed op hebt, zoals het virus en de politieke besluiten daarover, dan moet je scenario’s gaan maken voor waar je wel invloed op hebt”, zo klinkt het strijdlustig. ,,Gratis e-learning aanbieden klinkt prachtig, maar dat kun je pas doen als je een zorgvuldige bedrijfsanalyse hebt gemaakt. Je moet er natuurlijk wel gezond voor staan. Dat was ook zo, want een deel van onze educatieve activiteiten liep gelukkig gewoon door. Om de gratis Academy mogelijk te maken, hebben we de helft van de medewerkers weer aan het werk kunnen zetten. Denk daarbij aan campagnes, cursusontwikkeling en het contact met Koninklijk Horeca Nederland, dat ons altijd optimaal heeft gesteund.”

Dat SVH zich kosteloos ging inzetten voor de zwaar getroffen horecabranche, zorgde voor een bijzondere vibe en goede energie binnen de eigen organisatie, merkte Eshuis direct. ,,Onze medewerkers wilden hier echt volle bak mee aan de slag, om de Nederlandse horeca een steun in de rug te geven. Dat was mooi om te zien. We hebben deze prijs ook echt met zijn allen gewonnen.”

Mentaal welzijn van horeca-personeel

Met de Stay Home Hospitality Academy probeerde SVH volgens Eshuis ,,een bijdrage te leveren aan het mentale welzijn van horecamensen”. De opgelegde sluiting van de horeca in maart 2020 betekende voor een groot deel van de 466.000 Nederlandse horecamedewerkers dat zij thuis kwamen te zitten. ,,Dankzij de gratis e-learning konden zij zich toch blijven ontwikkelen”, zegt Eshuis. ,,Ook door horecabedrijven werd het goed ontvangen, zelfs door bedrijven die al betalende klant waren. Die laatste groep hield natuurlijk een op maat gemaakt cursusaanbod. Niet onbelangrijk: veel nieuwe klanten zijn na de eerste lockdown ook echt klant gebleven.”

“Door de noodgedwongen stap naar afstandsonderwijs hebben veel bedrijven de vermeende nadelen van e-learning juist omarmd als voordelen"

Ricardo Eshuis, directeur SVH

Paradigma-shift voor afstandsonderwijs

De coronapandemie had volgens Eshuis sowieso een bijzonder effect op thuisonderwijs. ,,Veel mensen in het bedrijfsleven hadden een enorme aversie tegen e-learning”, constateert de SVH-directeur. ,,Door de noodgedwongen stap naar afstandsonderwijs zijn de vermeende nadelen juist omarmd als voordelen. Dat kun je gerust een paradigma-shift noemen.” En de concurrentie? ,,Andere aanbieders zagen wat we deden, maar durfden hun e-learning niet gratis aan te bieden. Toch was het mooi om te zien dat ze het idee gedeeltelijk hebben overgenomen.”

Hoewel het einde van de coronacrisis voorzichtig in beeld komt, vindt Eshuis het nog te vroeg om te juichen. ,,Personeelsbehoud is de grootste opdracht voor de horecabranche. Circa 90 duizend mensen verlaten jaarlijks de sector, een gat dat zich telkens weer moeilijk laat dichten. Door corona zijn er nu alleen maar mensen weggegaan en is er geen nieuwe aanwas gekomen. Daarom is het extra belangrijk om juist nu mensen te behouden.” Vol positivisme blijft Eshuis zich daar met SVH uiteraard voor inzetten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws