Nieuws Personeel

Switch IT Solutions wil naar Kennispark Enschede verhuizen

'Bij de universiteit kunnen we door de goede bereikbaarheid en inspirerende omgeving gemakkelijker verder groeien.'

Bert Hellegers | Foto: Lars Smook 2 maart 2016

Bob vos lars smook 2 1

Als Bob Vos zijn kantoor in Oldenzaal uit loopt, komt hij op de parkeerplaats van een meubelzaak. Zijn buurman is een transportonderneming. Geen inspirerende omgeving voor een ICT-bedrijf. Voor Vos aanleiding met Switch IT Solutions te verhuizen naar Kennispark Twente in Enschede.

Een opmerkelijke stap voor het automatiseringsbedrijf, dat zich sinds de jaren tachtig vanuit Oldenzaal ontwikkelde tot een landelijke speler op het gebied van ICT-oplossingen voor onderwijs- en zorginstellingen en bedrijven in de zakelijke dienstverlening.

ToekomstSwitch telt momenteel in Oldenzaal 105 medewerkers en maakt deel uit van Vincere Group. Hiertoe behoren ook automatiseringsbedrijven in Alkmaar, Zwolle en Sittard, met in totaal 150 personeelsleden. Het huurcontract voor het huidige pand in Oldenzaal, bij de ingang van industrieterrein Het Hazewinkel, loopt midden volgend jaar af.

"We zijn ons gaan beraden over de toekomst. Als je puur kijkt naar de beste locatie zouden we eigenlijk in Amersfoort of omgeving moeten gaan zitten. Maar we zijn een Twents bedrijf en willen dat blijven. Dan ga je kijken waar je in deze regio het beste verder kunt groeien. We kiezen naar alle waarschijnlijkheid voor het Kennispark. Daar zitten we dichtbij andere ICT-bedrijven en de UT", zegt directeur en mede-eigenaar Bob Vos.

BelemmeringHij vertelt het in het Oldenzaalse bedrijfspand. Als hij hier op het dak klautert, kan hij de universiteit zien liggen. De afstand is nauwelijks 10 kilometer. Toch is het een belemmering voor jonge ICT-specialisten om in Oldenzaal aan de slag te gaan, is de ervaring van Vos (48). "Onze mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. We merken dat jongeren steeds minder waarde hechten aan een auto. Ze willen een goede verbinding met het openbaar vervoer. Naar Oldenzaal rijdt om het half uur een trein en dan moet je nog 5 kilometer lopen naar ons kantoor. Het Kennispark is goed bereikbaar."

Maar er speelt meer, weet Vos: "Het belangrijkste is dat je op het Kennispark tussen andere technologiebedrijven zit. Zo'n clustering zorgt voor een bijzondere dynamiek, een sfeer van innovatie en hightech. Dat werkt inspirerend en maakt samenwerking gemakkelijker. Ook met de universiteit, de hogeschool en het ROC van Twente."

GroeienSwitch IT Solutions boekte onlangs miljoenenorders in de onderwijssector, waarvoor een online leer- en werkomgeving is gebouwd met toegang tot documenten, applicaties, agenda's en e-mails. Mede door de nieuwe opdrachten verwacht Vos dat Switch, die momenteel een omzet van 25 miljoen euro heeft, de komende vier jaren flink zal groeien. Het aantal personeelsleden in Twente gaat van ruim honderd naar zo'n 150. "Voor een deel flexibele medewerkers, die we voor specifieke projecten kunnen inschakelen."

BegripHij heeft de Oldenzaalse burgemeester Theo Schouten zo'n beetje als eerste geïnformeerd over de aanstaande verhuizing naar Enschede. "Hij toonde begrip voor onze overwegingen", zegt Vos, die vindt dat politici in Twente meer regionaal moeten denken. "Willen we concurreren met andere delen van het land, dan moeten we elkaar wat gunnen. Wat dat betreft is een concentratie van grote bedrijven op XL Park in Almelo, metaalbedrijven in Hengelo en technologiebedrijven in Enschede een goede zaak."

Switch heeft makelaarskantoor Boers & Lem in de arm genomen om een geschikte vestiging op het Kennispark Twente te vinden. "Op het voormalige B & S Park staat genoeg leeg. We hebben al een lijst met vijftien gebouwen. Binnen een maand of vier willen we de knoop doorhakken."