Nieuws Personeel

Tekort aan loodgieters neemt flink toe

Alleen al dit jaar zijn 800 extra handjes nodig. Dat heeft OTIB, het opleidingsfonds voor de installatiebranche, becijferd. Daarover bericht het AD.

Natasja de Groot | Foto: Frank de Roo 11 maart 2016

Loodgieter hoeksewaard tekort

De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, UNETO-VNI, verwacht dat de komende jaren de vraag naar vakmensen alleen maar zal toenemen. Dat heeft onder meer te maken met de aantrekkende woningmarkt en de vergrijzing van het personeelsbestand.

,,Veel oudere loodgieters bereiken de pensioenleeftijd," licht woordvoerder Dick Reijman toe. Tegelijkertijd komen volgens hem te weinig jongens en meisjes van de vakscholen af. ,,Er is te weinig animo voor het vak. Dat heeft mogelijk te maken met een onjuist beeld van het vak. Sommige mensen denken dat de loodgieter bezig is met de verstopte afvoer van gootsteen of wc, maar het werk omvat veel meer dan dat. Een loodgieter doet bijvoorbeeld ook aanpassingen aan sanitair in woningen voor ouderen en reparatie- en onderhoudswerk aan riolering."

Juist in het verduurzamen en energiezuinig maken van huizen of kantoren is volgens de installatiebranche werk aan de winkel.

Maar niet alleen loodgieters blijken nu en in de toekomst hard nodig. Volgens arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group zit heel de bouw te springen om extra mankracht. Het laatste kwartaal van vorig jaar is de vraag naar onder anderen schilders, metselaars en stucadoors gestegen met maar liefst 66 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het bureau spreekt van een 'zeer uitzonderlijke groei'.