Nieuws Personeel
Werkgever voelt niets voor thuiswerkwet: 'Niet bij alle werkzaamheden mogelijk'
Thuiswerken moet een recht worden, vindt een meerderheid van de medewerkers volgens een grootschalig FNV-onderzoek. Werkgevers zijn er niet voor te porren. Afspraken over thuiswerken moeten volgens hen in goed onderling overleg gemaakt worden en niet via een wet.

In de nieuwe situatie kan een werkgever thuiswerken alleen tegenhouden als er sprake is van een zwaarwegend belang. Foto: Shutterstock
De AWVN zegt dat afspraken over het thuiswerken beter via cao's of arbeidsvoorwaardenregelingen gemaakt kunnen worden. ,,Dat gebeurt nu ook al”, aldus de grootste werkgeversvereniging van Nederland.
Bij ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland worden ze volgens AD ook niet blij van de gedachte dat er algemene regels gaan gelden. ,,Het blijft immers maatwerk per bedrijf en organisatie. Zo kun je bij lang niet alle werkzaamheden thuiswerken”, reageert Edwin van Scherrenburg namens VNO-NCW en MKB-Nederland.
Volgens de werkgevers zou een wet sowieso overbodig zijn, omdat zij net als werknemers voorstander zijn van een mix van thuiswerken en werken op kantoor. Van der Velde: ,,Het hybride werken is echt iets dat zal blijven. Het is naar tevredenheid van werknemers en werkgevers.”
Vrees voor volledige terugkeer naar kantoor
Geen noodzaak dus om het wettelijk vast te leggen, zeggen werkgevers. Toch denkt een flink deel van de werknemers daar anders over. In het onderzoek van FNV onder 5.000 werkenden geeft de meerderheid aan dat dit wel wettelijk geregeld moet worden. Volgens vakbondsbestuurder Kitty Jong van FNV leeft mogelijk bij kantoormedewerkers de vrees dat ze weer voltijds terug naar kantoor moeten.
Daarom zou het volgens haar goed zijn als er een stevige verankering in de wet komt. ,,Dat geeft de werknemers een steuntje in de rug”, denkt zij. AWVN benadrukt dat er ‘geen indicatie is’ dat werkgevers weer terug willen naar hoe het was.
Lees ook: Hoe krijg je thuiswerkend personeel met plezier terug naar kantoor?
Hoewel werkgevers nu redelijk eenvoudig, zonder zwaarwegende argumenten aan te voeren, een verzoek van een medewerker om zijn werklocatie te wijzigen naast zich neer kunnen leggen, leidt dit zelden tot een geschil, weet jurist Pascal Besselink van DAS. ,,Er zijn maar enkele zaken geweest waarbij de gang naar de rechter is gemaakt. Meestal komen de werkgever en werknemer wel tot een oplossing.”
Wet thuiswerken of afspraken hybride werken
In de nieuwe situatie kan een werkgever thuiswerken alleen tegenhouden als er sprake is van een zwaarwegend belang. Er ligt op het moment een wetsvoorstel waarbij medewerkers kunnen kiezen waar zij willen werken. Volgens Besselink is het nog geen gelopen koers. De vraag is of er een meerderheid voor is in politiek Den Haag.
Als het aan de werkgevers ligt, komt het niet zover. De sociale partners zijn in gesprek over hoe zij na corona omgaan met dit soort zaken en het hybride werken in het algemeen. ,,We hopen daar tot goede werkbare afspraken te kunnen komen die recht doen aan alle wensen en met een goed evenwicht tussen de belangen van de werknemer en de werkgever voor alle soorten bedrijven”, aldus Van Scherrenburg.