Nieuws Personeel
Tientallen Spaanse klachten over uitzendbureau T&S
Tientallen jonge Spanjaarden die afgelopen zomer voor tijdelijk werk naar Nederland kwamen, klagen over het Nederlandse uitzendbureau T&S. Het Spaanse ministerie voor Arbeid en Sociale Zekerheid doet onderzoek, dat schrijft het Parool.

De pas afgestudeerde Isabel (24) en economiestudente Paula (21) werkten voor uitzendbureau T&S in de omgeving van Tilburg. In Spanje was Paula akkoord gegaan met een voorcontract, maar in Nederland moest zij naar eigen zeggen onder dwang een Nederlandstalig contract onderteken dat zij niet begreep. Later bleek dat reis- en huisvestingskosten ineens van het loon werden ingehouden. “Het huis was verschrikkelijk. Wij zaten met zestien personen op een verdieping,” zegt Paula, die alleen met haar voornaam in de krant wil uit vreesvoor repercussies. Andere werknemers werden gemaand ondanks ziekte toch aan het werk te gaan op straffe van ontslag. Toegezegde leenfietsen kwamen er nooit. Paula: “Ik ben gewoon opgelicht.”
Isabel, die via T&S bij The Greenery aan de slag ging, heeft vergelijkbare klachten. Zij trok aan de bel bij het Spaanse consulaat in Nederland. Ze wacht nog op achterstallig loon.
In Spanje liggen achttien officiële klachten over misstanden bij T&S. Volgens Paula en Isabel is het werkelijke aantal ontevreden Spaanse flexwerkers veel groter. De meesten durven zich niet te melden. Spaanse media spraken met klagers en publiceerden onlangs over de zaak.
T&S uit Waalwijk wordt in Spanje bijgestaan door rekruteringsbedrijven Trabajar en Holanda (Werken in Nederland) en Pran. Een woordvoerder van Pran noemt de commotie ‘overdreven’. “In Spanje zijn zij goed voorbereid,” zegt hij. Alles wat overeengekomen is, hebben de flexwerkers volgens hem op enig moment in het Spaans kunnen lezen.
T&S steekt de hand in eigenboezem. “Dit is niet goed gegaan,” zegt een woordvoerder. Ze wijt de problemen aan culturele verschillen en een afwijkend verwachtingspatroon. “Veel Spaanse jongeren zijn niet gewend in een soort studentenhuis te wonen en kunnen niet goed voor zichzelf zorgen.” Niemand is volgens de zegsvrouw gedwongen een contract te tekenen. T&S, dat doorgaans met Oost-Europeanen werkt, zegt de situatie inmiddels verbeterd te hebben.
Sinds maart vorig jaar zijn volgens T&S ongeveer vierhonderd Spanjaarden voor het bedrijf in Nederland aan het werk gegaan. Vanwege de jeugdwerkloosheid in Spanje die al jaren de pan uit rijst – nu 46 procent – zoeken veel jongeren werk in het buitenland.