Nieuws Personeel
Transportsector in Twente komt op toeren
Transportbedrijven in deze regio zien het werk toenemen en zitten te springen om nieuwe chauffeurs. Net als FNV Vervoer zijn de bedrijven positief over de toekomst ondanks het faillissement van de Hengelose onderneming De Jong. "Er zijn, net als in elke sector, altijd bedrijven die het beter doen dan de andere. Over het algemeen zit de transportsector in de lift", stellen vakbondsbestuurders Egon Groen en Eric Brouwer vast.

De prijzen staan nog wel steeds flink onder druk, merken ondernemers in deze regio. "Maar", zegt directeur Gerard ter Brugge van HST in Enschede, "we hebben gelukkig niet te maken met een gebrek aan vracht. Dat ontwikkelt zich juist heel goed." Directeur Devlin Scholten van Heisterkamp in Oldenzaal sluit zich bij die constatering aan. "De prijzen blijven lastig, maar de volumes nemen toe."
SamenwerkingsverbandDat geldt voor de meeste transportbedrijven, is de indruk van Mark van Onna van Port of Twente. Het samenwerkingsverband van ondernemingen, gemeenten en onderwijsinstellingen wil Twente uitbouwen tot een van de belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. "Ik heb geen inzicht in de situatie van individuele bedrijven, maar afgaande op wat we horen, gaat het goed."
Dat vertaalt zich in een groeiende vraag naar chauffeurs in Twente. "We merken nu al dat het erg moeilijk is om goede mensen te vinden", aldus Ter Brugge van HST. Zijn transportbedrijf telt momenteel driehonderd medewerkers, waarvan 185 chauffeurs. "We hebben eigenlijk continu nieuw personeel nodig. Niet alleen op de trucks, maar ook in de magazijnen. Maar het is bedroevend hoe weinig belangstellenden zich melden voor vacatures."FaillissementFNV-bestuurder Eric Brouwer heeft dan ook goede hoop dan de medewerkers van het failliete De Jong Transport Op- en Overslag snel weer een baan kunnen vinden. Ook als het niet tot een doorstart komt. De kans daarop wordt vooralsnog door curator Freek Bleker niet al te groot geacht. Dat heeft alles te maken met het afhaken van een grote klant, nadat eerder dit jaar al Post NL vertrok bij De Jong. Vorige week stopte ook het vervoer van stukgoed voor Alpi Denemarken. "Maar dat komt doordat De Jong bij Alpi bekendmaakte dat binnenkort het faillissement moest worden aangevraagd", aldus Bleker.SchuldenlastDe schuldenlast van het transportbedrijf, sinds 10 jaar in handen van de familie Kroeze uit Wierden, was opgelopen tot 1,6 miljoen euro. De directie heeft zelf aangegeven dat, behalve het vertrek van een belangrijke opdrachtgever, ook het hoge ziekteverzuim onder het personeel een rol heeft gespeeld. Een chauffeur van De Jong, die niet met naam in de krant wil, zegt dat veel collega's zich ziek meldden vanwege 'de slechte werksfeer'. Volgens hem hebben het afgelopen jaar ook 20 chauffeurs het bedrijf de rug toegekeerd. Curator Bleker: "Er is me een ziekteverzuim van twintig procent gemeld. De oorzaak heb ik nog niet onderzocht. We kijken nu eerst of een doorstart haalbaar is."Opleidingscentrum chauffeursOm in de groeiende vraag naar jonge vakkrachten te kunnen voorzien, wordt in Twente gewerkt aan de oprichting van een tweede opleidingscentrum transport & logistiek. Vorig jaar startten twaalf transportbedrijven in Rijssen-Holten gezamenlijk beroepsopleidingen voor truckchauffeur en logistiek medewerker. Ook in de omgeving van Enschede en Oldenzaal hebben diverse bedrijven uit de transportsector nu de krachten gebundeld. "In samenwerking met onder andere het ROC van Twente willen we jonge mensen goede opleidingen aanbieden, waarbij de bedrijven een baangarantie geven", aldus Gerard ter Bruggen van HST in Enschede.