Nieuws Personeel

Roos Aduagyei en Nica Renoult starten vacaturebank voor anoniem solliciteren

Diversiteit op de werkvloer is nog steeds niet de standaard. Daar mag weleens verandering in komen, vinden Roos Aduagyei (24) en Nica Renoult (32). De twee lanceerden deze week een vacaturebank, Trickle, die anoniem solliciteren makkelijker maakt.

Sanne Wolters (AD) 8 augustus 2020

Nica renoult roos aduagyei trickle vacaturebank anoniem solliciteren

Nica Renoult (link) en Roos Aduagyei (rechts), oprichters van vacaturebank voor anoniem solliciteren Trickle. Foto: Privé-archief

Begin deze week ging de site Trickle live. De vacaturebank moet anoniem solliciteren zowel voor werkgevers als werknemers makkelijker maken. Dat is hard nodig, zegt één van de oprichters Roos Aduagyei (24) in AD. Onlangs liet nieuw onderzoek nog zien dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens is gediscrimineerd in het sollicitatieproces. ,,Discriminatie op de werkvloer komt nog steeds veel voor. Daarom bedachten wij een manier om bewuste of onbewuste discriminatie op basis van naam, geslacht, leeftijd of nationaliteit te tackelen.”

'Wij filteren naam, geslacht en nationaliteit eruit'

Sollicitanten kunnen op Trickle via een speciaal sollicitatieformulier reageren op de vacatures. De sollicitatie wordt vervolgens door Trickle geanonimiseerd. ,,Wij filteren naam, geslacht en nationaliteit eruit. De kandidaat wordt daarna aangeduid met een kleurcode, bijvoorbeeld ‘Magenta’. Dat is om iemand toch nog wel een naam te kunnen geven en zodat wij daarna nog weten over welke kandidaat het gaat.” Vervolgens wordt de sollicitatie naar de werkgever gestuurd. ,,Die laat horen welke kandidaten hen interessant lijken en wij plannen het gesprek in.”

Lees ook: Bedrijven blijven worstelen met diversiteit op de werkvloer

De twee oprichters zijn druk op zoek naar meer bedrijven die hun vacatures zo willen delen. ,,Nu hebben we nog voornamelijk stages op de site staan. Maar die zijn ook heel belangrijk, daar begint immers iemands carrière.’’

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren komt soms ook vanuit bedrijven zelf. Zo moedigt Seepje, maker van natuurlijke zeep en wasmiddel, sollicitanten aan anoniem te reageren. Een goede ontwikkeling, vinden Aduagyei en Renoult. ,,Maar wat er dan vaak gebeurt, is dat een paar kandidaten het wel doen en anderen weer niet. Dan verloopt het sollicitatieproces alsnog niet eerlijk”

Veel werkgever vinden het spannend iemand uit te nodigen voor een gesprek als de sollicitatie anoniem verloopt. Een gemiste kans, zegt Aduagyei. ,,Een divers team zorgt voor meer creativiteit en meer begrip voor andere achtergronden. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met meer diversiteit in het personeelsbestand meer geld verdienen. Maar verandering is altijd moeilijk, ook voor werkgevers.” Met Trickle hopen de twee oprichters deze drempel voor bedrijven te verlagen. Ook wordt het sollicitanten makkelijker gemaakt anoniem te solliciteren. ,,Een sollicitant moet normaal gesproken veel werk steken in het anonimiseren van de sollicitatie. Wij doen dat nu voor hen.

Lees ook: Petra Lubbers: 'Hoe gebruik je als bedrijf diversiteit?'

Discriminatie verschilt per branche

Aduagyei heeft zelf gelukkig nooit te maken gehad met discriminatie bij het zoeken naar een baan. ,,Dat komt misschien ook wel door de sector waarin ik werkte. Ik heb lang in een urban nachtclub gewerkt. Die scene is erg divers.” In haar directe omgeving kunnen mensen helaas genoeg voorbeelden geven van discriminatie op de arbeidsmarkt. ,,Mijn broertje heeft het vaak meegemaakt. Dat is zo jammer en je kunt er zelf zo weinig aan doen.”

Trickle is door de oprichters bedoeld als stap in de goede richting. ,,We weten ook wel dat wij geen wonderen kunnen verrichten. We hopen in ieder geval meer mensen de ogen te openen voor het probleem.”