Nieuws Personeel

Trump weigert tv-debat met 'bimbo'

Karlijn van Houwelingen 28 januari 2016

Donaldtrumpmakeamericaproudagain1065

Donald Trump weigert donderdagavond deel te nemen aan het laatste tv-debat voor de eerste Amerikaanse voorverkiezing in Iowa. Zeven andere Republikeinse kandidaten treffen elkaar dan voor de camera's van Fox News. Trump had geëist dat debatleider Megyn Kelly werd vervangen. Toen Fox dat weigerde, maakte hij bekend niet meer mee te doen. Hij verschijnt nu bij een evenement om oorlogsveteranen te steunen, schrijft het AD.

De miljardair vindt dat Kelly hem oneerlijk behandelt. Tijdens een debat in augustus stelde ze scherpe vragen over zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Trump viel haar sindsdien meermaals persoonlijk aan: hij noemde haar derderangsjournalist en een 'bimbo'. Trump gokt erop dat Fox hem nodig heeft om de recordkijkcijfers voor Republikeinse tv-debatten te evenaren. Maar de rechtse, Republikeinsgezinde zender gaf niet toe. "We hebben van een geheime bron vernomen dat de ayatollah en Poetin allebei van plan zijn Donald Trump oneerlijk te behandelen als hij president wordt", zo bespotte Fox juist zijn gevoeligheid. Trump reageerde getergd. "Ze kunnen met mij geen spelletjes spelen zoals met ieder ander."

Met zijn afwezigheid tart Trump opnieuw de mores van de Amerikaanse politiek. Vooralsnog leverde die houding hem steeds meer steun op. Nu geeft hij zijn tegenstanders echter een platform om hem zonder weerwoord aan te vallen, enkele dagen voor een sleutelmoment in de campagne. Maandag spreken in Iowa de eerste kiezers zich uit. Trump is daar verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de winst met senator Ted Cruz.

Zijn critici menen dat hij wegloopt voor een kritische ondervraging. Maar Trump kan ook rekenen op extra media-aandacht - waar hij eerder flink van profiteerde. Veel van zijn aanhangers kunnen zich ook prima vinden in Trumps stelling dat de media bevooroordeeld zijn.