Nieuws Personeel

Trust boos na weigeren reclamemast A16

André Oerlemans | 3 februari 2016

Reclamezuil1065

Langs de A16 in Dordrecht staan al drie reclamemasten. Een aanvraag voor een nieuwe, eigen reclamemast van Trust is echter afgewezen. "Meten met twee maten," stelt het Dordtse bedrijf in het AD.

Trust zit op bedrijvenpark Amstelwijck pal naast de snelweg. Een mooie plek om reclame te maken voor de computers, accessoires en andere producten van het bedrijf, dacht de directie.

Ze liet Led2Lease een plan maken voor een mast met twee led-schermen die om de 8 seconden een ander beeld laten zien. De aangevraagde vergunning werd echter afgewezen. De mast is volgens de gemeente strijdig met het bestemmingsplan en het reclamebeleid en zorgt voor verrommeling. Ook leiden wisselende beelden volgens Rijkswaterstaat automobilisten af, wat de verkeersveiligheid op de A16 aantast. Volgens advocaat Gijs Blom van Trust staat het bestemmingsplan de mast wel toe. Daarin staat alleen dat 'een mast ten behoeve van naamsaanduiding maximaal 12 meter hoog mag zijn'. "Daar blijft Trust met 9,7 meter hoogte ruim onder," zei Blom bij de Dordtse bezwaarschriftencommissie.

InkomstenverliesVolgens de gemeente betekent dit dat Trust alleen een mast met zijn eigen naam mag neerzetten. Blom snapt niet waarom die andere masten wel een vergunning hebben gekregen. Twee zijn er van Interbest, dat de gemeente jaarlijks een smak geld betaalt om de masten te mogen exploiteren. Sidney Zee van Led2Lease vroeg zich af of de gemeente inkomstenverlies of claims van Interbest vreest en daarom de vergunning afwijst.

Dat heeft er volgens juriste Elly Schep van de gemeente niets mee te maken. Ook is er geen sprake van meten met twee maten. "De andere masten vallen onder een ander bestemmingsplan", legde ze uit.

Marketing director Michel Hoekstra van Trust was ontstemd. "We zijn een groot bedrijf in Dordrecht en dit is voor beide partijen een gemiste kans", stelde hij. De commissie doet op 29 februari uitspraak.