Nieuws Personeel

Twentse bedrijven op zoek naar hoogopgeleiden

Twentse bedrijven zoeken op dit moment negenhonderd hoogopgeleide medewerkers. Bovendien hebben ze 226 stage- en afstudeerplekken openstaan. Het bedrijfsleven in deze regio zit vooral te springen om ICT'ers, engineers en programmeurs. Het grote aantal vacatures noemt Jan Noltes van Twente Branding zorgwekkend. "Het kan remmend werken op de groei van bedrijven en er zelfs toe leiden dat ze om die reden besluiten naar elders te vertrekken." Dit meldt de Twentsche Courant Tubantia op vrijdagochtend.

Bert Hellegers 13 mei 2016

High Tech Thinkstock

Het is de eerste keer dat exact in beeld is gebracht hoe groot de behoefte aan hoogopgeleiden is. Daarvoor is door Twente Branding, waarin een aantal grote bedrijven, kennisinstellingen en overheden de krachten bundelen, een zoeksysteem ontwikkeld dat zichtbaar maakt welke vacatures door bedrijven worden aangeboden.

Aantal vacatures"Al jaren zijn er geluiden van ondernemers over een tekort aan hoogopgeleiden, maar het was niet duidelijk over welke aantallen we het precies hebben", aldus Noltes. "Door dit zoeksysteem kunnen we dagelijks het aantal openstaande vacatures inzichtelijk maken. Die brengen we samen op onze site Twente.com Van het aantal zijn we geschrokken. Ook omdat we een groei zien en verwachten dat het tekort aan hoogopgeleiden blijft toenemen."

Tekort in regioDat gaat de regio opbreken, waarschuwde onlangs directeur Hans van der Kuil van Use Systems Engineering in Haaksbergen. Hij heeft twaalf vacatures voor software-ontwikkelaars en ontwikkelaars van elektronicasystemen. In de komende jaren heeft hij vijftig tot zestig specialisten nodig.

Twente worstelt niet als enige regio met een tekort aan hoogopgeleiden. Noltes: "Eigenlijk doet het probleem zich wereldwijd voor. Dat maakt het nog moeilijker voor Twente om het op te lossen. Positief is dat we met het grote aantal vacatures zichtbaar maken dat hightech-Twente volop carrièreperspectief biedt."