Nieuws Personeel

Uitgeverij De Geus verhuist naar Amsterdam

De Geus gaat naar Amsterdam, meldt BN De Stem. De Bredase uitgeverij verwierf faam met belangrijke buitenlandse auteurs, onder wie veertien Nobelprijswinnaars.

Edine Wijnands 16 februari 2016

Boeken boekstapel

Uitgeverij De Geus verlaat per 1 mei Breda. De Geus is verkocht aan Singel Uitgeverijen in Amsterdam. Een stap, zo zegt directeur en mede-eigenaar Annemie Jans van De Geus, die maakt dat de Bredase uitgeverij in de toekomst een sterk bedrijf kan blijven. De naam 'De Geus' blijft bestaan.

In het karakteristieke Bredase pand van De Geus aan de Oude Vest, werken zeventien mensen. "Voor het grootste deel kunnen zij meeverhuizen naar Amsterdam", aldus Jans. Het gebouw in Breda is van haar en van Eric Visser, mededirecteur en oprichter van De Geus. Wat zij er straks mee gaan doen, weten ze nog niet.

E-booksDe Geus heeft als middelgrote uitgeverij last gehad van maatschappelijke ontwikkelingen als ontlezing en de opkomst van e-books. "Maar het gaat niet slecht met De Geus. De verkoop is niet het gevolg van financiële noodzaak", aldus Jans.

Het heeft eerder te maken met een combinatie van factoren. Visser wordt binnenkort 65 jaar en wil het iets rustiger aan gaan doen. "En ook ik nader de zestig", zegt Jans. Dat in combinatie met het gegeven dat het voor een middelgrote uitgeverij als De Geus noodzaak is om goed na te denken over hoe het bedrijf gezond de toekomst in kan gaan, heeft geleid tot de gesprekken met Singel Uitgeverijen.

Nobelprijswinnaars"Het is een uitgeverij waar wij ons bij thuis voelen", aldus Jans. Die een vergelijkbare visie en werkwijze heeft. En waar volgens de eigenaars van De Geus, de Bredase specialiteiten een goede toekomst hebben.

De Geus, die in 1983 werd opgericht, verwierf onder meer faam met een keur aan belangrijke buitenlandse auteurs, onder wie veertien Nobelprijswinnaars, met jong talent en met schrijvers van spannende boeken als Henning Mankell en Charles den Tex.

Compleet paletSingel Uitgeverijen neemt het 'spannende fonds', het 'vertaalde fonds' en het 'Nederlandstalige fonds' graag over van De Geus. Directeur Paulien Loerts van Singel Uitgeverijen zegt in een persbericht: "Singel Uitgeverijen geeft voor 70 procent oorspronkelijk Nederlandse fictie en non-fictie uit, terwijl De Geus voor 70 procent vertaalde fictie en non-fictie publiceert." Samen bieden de twee een compleet palet.

Eric Visser richtte in 2013 naast De Geus de Engelstalige uitgeverij World Editions op. Hij blijft daarmee doorgaan na de verkoop van De Geus. Annemie Jans blijft bij Singel Uitgeverijen aan als adviseur.

AfscheidJans vindt het jammer afscheid te nemen van Breda, maar merkt op dat het werk van de uitgeverij nooit een Bredase activiteit is geweest, maar zich afspeelt in het (internationale) veld.