Nieuws Personeel
Uitzendgigant Randstad herstelt sneller van coronacrisis dan verwacht
Uitzendconcern Randstad herstelt sneller van de coronacrisis dan het bedrijf zelf had gedacht. De krimp van de omzet is de afgelopen tijd veel minder sterk dan eerder dit jaar, toen de inkomsten nog flink onder druk stonden omdat de vraag naar uitzendkrachten sterk afnam door de pandemie.

In oktober en november was volgens Randstad sprake van een gecombineerde krimp van de omzet met 4 procent, na een daling met 13 procent op jaarbasis in het derde kwartaal. De uitzender is nu optimistischer gestemd over de gang van zaken in het vierde kwartaal dan voorheen. Wel blijft het moeilijk ver vooruit te kijken door de onzekerheid rond corona, meldt het concern.
,,Ondanks de gedeeltelijke herinvoering van lockdowns in sommige grote markten, blijven we vraag zien naar essentiële diensten zoals gezondheidszorg, logistiek, foodretail en e-commerce", zegt topman Jacques van den Broek van Randstad Holding. Volgens hem werd in de belangrijke markten Frankrijk en de Verenigde Staten het marktaandeel van het bedrijf vergroot.
Lees ook: ABU: 'Uitzendbranche moet drastisch worden opgeschoond'
'Veel flexkrachten gaan weer aan het werk'
De Nederlandse Randstad-topvrouw Dominique Hermans gaf afgelopen week een vergelijkbare boodschap af. ,,Het goede nieuws is wel dat je de afgelopen maanden ziet dat veel flexkrachten weer aan het werk zijn gegaan. In september zaten we bijna op het oude niveau. 58.000 mensen zijn weer aan het werk gegaan en dat betekent dat er enorm veel kansen voorbij zijn gekomen."
Corona hakt er meer in dan eerdere crises, meent Hermans. ,,Het betekent voor veel van onze flexkrachten dat zij in de loop van de eerste periode zonder werk kwamen te zitten. Op wereldschaal ging het om 150.000 mensen, in Nederland tijdens het hoogtepunt van de crisis ging het om 26.000 van onze flexcollega's. Dat is heel veel, zeker als je bedenkt dat we normaliter zo'n 60.000 mensen in Nederland aan het werk hebben."
,,Ondanks gedeeltelijke lockdowns in sommige grote markten, blijven we vraag zien naar essentiële diensten zoals gezondheidszorg, logistiek, foodretail en e-commerce"
Belangrijk signaal voor economie
Het positieve bericht vanuit Randstad is ook goed nieuws voor andere bedrijven en de economie als geheel. De uitzendbranche geldt namelijk als goede indicator voor economische bedrijvigheid. De sector wordt wel omschreven als een spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Aan de prestaties van een bedrijf als Randstad kun je namelijk al in een vroeg stadium aflezen hoe de economie zich ontwikkelt.
Praktisch gezegd: de inhuur van uitzendkrachten zegt veel over de verwachting van ondernemers of de vraag naar hun producten of diensten zal gaan stijgen. Andersom werkt ook, want zodra bedrijven verwachten dat ze minder gaan verkopen, stoppen ze als eerste met het inhuren van flexwerkers.
Lees ook: Dominique Hermans (Randstad): 'Alweer op niveau van voor de crisis'
De positieve boodschap van Randstad heeft zijn effect niet gemist. Het uitzendbedrijf steeg prompt met 5 procent bij de Amsterdamse AEX-index. Aangezien de krimp van de omzet is de afgelopen tijd veel minder sterk is dan eerder dit jaar, verhoogde Deutsche Bank het advies om het aandeel te kopen.