Nieuws Personeel

Uitziek-dagen: mag je eisen dat een medewerker snel weer aan de slag gaat?

Medewerkers die ziek zijn, hoeven natuurlijk niet op het werk te verschijnen. Maar wat als een medewerker al wat opgeknapt is en vraagt om extra 'uitziek-dagen'? Het AD zocht uit wat de rechten en plichten van werkgevers en werknemers zijn in zo'n situatie. Heeft het uitzieken een positief effect op de prestaties van een medewerker, of is dat slechts een mythe?

Naomi van Kalken (AD) | Foto: Pexels 2 april 2019

Uitzieken werk griep ziek melden regels werkgever eisen

Te vroeg aan het werk gaan, zorgt er hoogstwaarschijnlijk niet voor dat je langer ziek bent, vertelt Patrick Jansen, huisarts en hoofdredacteur bij Thuisarts.nl. ,,Rust is niet nodig, ook niet als je koorts hebt. Sommige mensen hebben nu eenmaal een ‘hoge arbeidsethos’ en staan al weer snel op de werkvloer. Dat kan geen kwaad.”

Te vroeg aan het werk

Dat uitzieken geen direct effect heeft op de duur van het ziek zijn, betekent niet dat het altijd een goed idee is om het uitzieken over te slaan. Jansen: ,,Uitzieken gaat vanzelf, of je nu aan het werk bent of niet. Te vroeg aan het werk gaan kan wel enkele nadelen hebben. Zo ben je minder alert en sneller moe, je maakt misschien meer fouten en je kan je collega’s besmetten als je een virusinfectie hebt, zoals griep.”

Lees ook: De drie voornaamste werkwensen van jong talent

,,Sporten en zware fysieke inspanningen kunnen wel kwaad als je ziek bent, met name wanneer je koorts hebt. Er is dan een grotere kans dat het virus de spier van je hart kan ontsteken. Dan heb je een probleem, want dit kan maanden moeheid geven en zelfs tot hartfalen leiden.” Heb je een zwaar fysieke baan, dan is snel terugkeren na ziekte dus misschien geen goed idee. ,,Ook wanneer je geen koorts hebt, maar wel spierpijnen of een lam gevoel, is sporten niet handig. Je krijgt meer verzuring, meer spierpijn. Koorts ‘eruit zweten’ door sporten is onzin en kan dus zelfs gevaarlijk zijn.”

Andries Bongers, hr-specialist bij HR-Kiosk is iets voorzichtiger: ,,Werknemers die direct na ziekte weer aan de slag willen, zijn bevlogen werknemers. Die kunnen echter ook een nadeel hebben voor een organisatie. Ze gaan immers vaak tot het gaatje en dat kan uiteindelijk tot een burn-out leiden. Het idee dat je dus net zo goed op het werk kunt uitzieken, is dus niet altijd verstandig.”

Lees ook: Ziekteverzuim: dit kost het, per dag

Wanneer werknemers veel en lang ziek zijn, zegt dat vaak ook iets over de sfeer die in dat bedrijf hangt. Bongers: ,,Het ziekteverzuim houdt vaak een gelijke tred met de tevredenheid. Mensen vluchten dan in ziekte. Bij veel ontevredenheid blijven werknemers ook vaak langer ziek en nemen zij langer de tijd om uit te zieken, ook als ze stiekem misschien al beter zijn. Het klinkt dus misschien averechts, maar om het ziekteverzuim laag te houden kan een werkgever soms het beste tegen zijn werknemers zeggen dat ze thuis mogen blijven om uit te zieken. Dat komt de tevredenheid namelijk ten goede.”

Wel/niet uitzieken

Bongers: ,,Als je nog niet helemaal fit bent, kun je misschien wel naar je werk gaan, maar veel creatiefs komt er dan niet uit je vingers. Wanneer je je wel weer goed genoeg voelt om aan de slag te gaan maar je het toch nog rustig aan wilt doen, kun je kijken of bijvoorbeeld thuiswerken een optie is. Werk thuis bijvoorbeeld een kort dagje, zoals een uur of 5, en misschien dat je daarna gewoon weer naar je werk kunt om optimaal te presteren.”

Ben jij het als werkgever hier nou niet mee eens? Jansen: ,,Een werkgever mag niet bepalen of iemand gaat uitzieken of niet. Die gaat daar niet over, de bedrijfsarts wel”, aldus Jansen. Stap dus altijd naar de bedrijfsarts wanneer je twijfelt aan de situatie. ,,En wanneer ben je ‘uitgeziekt’? Als je je weer fit voelt.”