Nieuws Personeel

Utrechtse zorg schreeuwt om personeel

De zorg in de regio Utrecht schreeuwt om personeel. Vele honderden vacatures staan open en tot 2020 moeten minimaal 1.200 extra verpleegkundigen worden opgeleid. Daarover hebben 30 zorg- en onderwijsinstellingen afspraken gemaakt.

Roeland Franck 10 juli 2017

ANP 48265589

Careyn, een van de grootste zorginstellingen van de regio, zegt keiharde maatregelen te moeten nemen als het niet lukt om voldoende mensen binnen te halen.

Maatregelen

Dat betekent dat er dan minder bedden zijn en dat thuiszorgcliënten niet bediend worden. ,,We willen de kwaliteit op peil houden en onze medewerkers niet overbelasten'', aldus woordvoerder Wim Knol. Dit geluid klinkt op het moment dat demissionair staatssecretaris van volksgezondheid Van Rijn bekendmaakt 450 miljoen extra uit te trekken voor de ouderenzorg.

Schrijnend

Knol noemt het tekort aan personeel schrijnend. ,,Wij kunnen zo 40 tot 80 mensen gebruiken op mbo- en hbo-niveau. Op veel plekken hebben we mensen tijdelijk ingehuurd, maar dat heeft nadelen. Ze kennen de organisatie niet en dat vraagt extra begeleiding. Voor de cliënten proberen we ook zoveel mogelijk wisseling van medewerkers te voorkomen'', aldus Knol. Branchegenoot AxionContinu herkent de problematiek. Ook zekenhuizen kampen met een tekort aan verpleegkundigen.

Convenant

Om het schreeuwende tekort aan personeel weg te werken hebben 30 zorg- en onderwijsinstelllingen vorige week een convenant gesloten. Het streven is 1.200 medewerkers te werven en op te leiden bovenop de normale instroom van personeel. Dat moet gebeuren via imagocampagnes, stageprojecten, het benaderen van groepen mensen die niet gebruikelijk in de zorg werken en de arbeidsvoorwaarden'', zegt projectleider Annelies Mulder van Utrechtzorg. Daarin werken 70 zorgwerkgevers uit de provincie Utrecht en het Gooi samen op de arbeidsmarkt .

Lees ook: De barman verzuimt het minst

Uitstroom

Ook wil Utrechtzorg proberen de uitstroom uit de sector te stoppen. Veel verzorgenden ruilen het vak in voor schoonmaakwerk, hoger opgeleide verpleegkundigen stappen over naar leidinggevende posities of consultancy, aldus Mulder. Careyn probeert ondertussen mensen te werven met extra stagetrajecten, maar ook met het aanbieden van vaste arbeidscontracten.