Nieuws Personeel

V&D-pand Enschede past TK Maxx wel

Amerikaanse keten koopt onder meer producten (restpartijen) van merken en biedt die met 60 procent korting aan. Ook het Canadese Hudson's Bay is geïnteresseerd in het V&D-pand.

Ben Lensink | Foto: Emiel Muijderman 18 februari 2016

Ven D Enschede Emiel Muiderman

TK Maxx lonkt naar het V&D-pand aan het H.J. van Heekplein. Het Amerikaanse kledingconcern is een serieuze gegadigde om zijn intrek te nemen in het pand dat sinds dinsdag is gesloten, nadat het doek voor V&D definitief is gevallen. De Enschedese vestiging was een van de beter renderende filialen - naar verluidt staat het in de top 10 - maar is desondanks meegesleept in de val van het warenhuisconcern.

InteresseTK Maxx heeft vestigingen in Eindhoven en Rotterdam en is zeer geïnteresseerd om naar Enschede te komen. Dat blijkt tevens uit het feit dat het concern ook even in de race was voor het leeggekomen Hema-pand, op de hoek van De Klomp en de Kalanderstraat. Volgens wethouder Patrick Welman (Economie en Werk) bleek toen al snel dat de onderneming maar een locatie op het oog heeft: aan het Van Heekplein.

Van Heekplein"Het is natuurlijk heel cynisch, maar daar is nu ruimte vrijgekomen", aldus Welman. Hij verwacht dat TK Maxx nu zeker zal aankloppen bij de eigenaar/ verhuurder van het V&D-pand: Syntrus Achmea Vastgoed. Collega-wethouder Eelco Eerenberg heeft al contact gehad met Syntrus voor de lijntjes met het Canadese Hudson's Bay, dat alleen is geïnteresseerd in het vastgoed.

"Er komen met enige regelmaat bedrijven langs die aan het Van Heekplein willen zitten. Dat is voor de grote jongens dé plek. Vaak is dat ook door eigen onderzoek aangetoond", aldus Eerenberg. De stadsdeelwethouder van het centrum ziet in het V&D- pand ook wel een goede lanceerplek voor een Duitse keten.

Lege plek"In de Enschedese binnenstad hoort gewoon een mooi warenhuis te zitten", stelt Eerenberg. De bestuurder zal er alles aan doen om te voorkomen dat het pareltje van de Enschedese binnenstad lange tijd een rotte kies heeft. "Een groepje V&D-medewerkers is nu de dozen aan het inpakken. Straks is het hele pand leeg en gaat het licht uit. Dan heb je een groot zwart gat op een beeldbepalende plek. Dat kan en mag niet, en het is ook geen goede reclame. Ik hoop afspraken te kunnen maken over het plaatsen van bloembakken, verlichting of tijdelijke onderhuur", aldus Eerenberg.

Hij heeft goede hoop dat een deel van de V&D-medewerkers straks aan de slag kan bij de nieuwe huurder. Die krijgt in elk geval inzage in de kaartenbak. Naar de toekomst toe is Eerenberg vol vertrouwen dat het goed komt.

FaillissementDiep triest, noemt collega-wethouder Patrick Welman het faillissement van het warenhuis. Dat was sinds 1939 een vast baken in de Enschedese binnenstad: eerst aan de Brammelerstraat/Hengelosestraat en sinds 1994 aan de Boulevard 1945 (nu Van Heekplein). De gemeente reikt de 220 ontslagen medewerkers waar mogelijk de helpende hand bij hun zoektocht naar een andere baan.

"Samen met het UWV. Dat proces zijn we meteen begonnen", zegt Welman. "We gaan ze begeleiden bij het krijgen van een uitkering, we gaan speciale bijeenkomsten voor de voormalige V&D-medewerkers houden, we proberen ze in contact te brengen met andere werkgevers in de detailhandel en we bieden ze sollicitatietrainingen aan. Daarbij kunnen we gebruikmaken van een groot onderzoek dat het UWV heeft laten houden naar de beste manier om winkelpersoneel aan andere functies te helpen."

Op leeftijdVoorzitter Roel Blaauw van Winkelhart wijst op het grote aantal oudere medewerkers van V&D dat nu op straat staat. "Vooral voor hen wordt het moeilijk om weer aan de bak te komen. Bovendien betaalde V&D redelijk goed", weet hij. "De sluiting van het warenhuis slaat een groot gat in de binnenstad. Dat houden we minimaal een half jaar en dat is ontzettend jammer voor Enschede."