FNV-voorzitter Han Busker reageert teleurgesteld op het geklapte polderoverleg. Busker had zich tot doel gesteld de 'doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt' een halt toe te roepen, maar ving bot.
Volgens FNV, CNV en VCP is het de schuld van de werkgevers dat er geen polderakkoord komt. Zij gaven geen gehoor aan de wens werknemers vaker vaste contracten te bieden, stellen de vakbonden. ,,Als vakbonden wilden we tot overeenstemming komen om de doorgeslagen flexibilisering te stoppen, maar de werkgevers bleken hier ook door onderlinge verdeeldheid niet toe bereid'', zegt FNV-voorzitter Han Busker.
Lees ook: Werkgevers eisen einde gedwongen ontslagen
Ook CNV-voorman Maurice Limmen speelt de werkgevers de zwartepiet toe. Limmen: ,,Onze inzet was om de flextrend te keren; daar zijn werkgevers echter in de verste verte niet bij in de buurt gekomen. Dit is slecht nieuws, niet alleen voor werknemers maar voor iedereen die geeft om de stabiliteit van onze maatschappij.''
Minder risico's
Werkgevers weerspreken de kritiek van de vakbonden. De ondernemers zouden best meer vaste contracten willen uitdelen, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland, maar dan moeten ze wel minder risico's lopen bij ziekte en ontslag. Er moet kortom aan de rechten van vaste werknemers worden getornd, vinden de werkgevers. ,,Er moeten echt knelpunten worden opgelost om ondernemers weer in staat te stellen mensen aan te nemen'', zegt Hans de Boer van VNO-NCW.
Jammer
Het stuklopen van het polderoverleg over de hervormingen op de arbeidsmarkt betekent een streep door de rekening van informateur Gerrit Zalm. VVD-voorman Mark Rutte zegt zo snel mogelijk met de vakbonden om de tafel te willen om te kijken waar het misging. CDA-voorman Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold noemen het mislukken van de gesprekken 'jammer en teleurstellend'.
Onverzekerde zelfstandigen
Aan de formatietafel keken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie juist uit naar een akkoord tussen werkgevers en werknemers. Dit had de partijen rugdekking kunnen geven voor hun plannen. Nu moeten zij zelf gaan hervormen. Naast pensioenen en arbeidsrecht staan ook het doorbetalen van zieke werknemers en onverzekerde zelfstandigen ter discussie. Zonder steun van de bonden kan dat leiden tot stakingen en demonstraties. Of het klappen van het polderoverleg vertraging veroorzaakt bij de formatie, is nog niet duidelijk. ,,Dat gaan we proberen te voorkomen", zei Rutte.
De formerende partijen hadden er overigens al een hard hoofd in dat de werknemers- en werkgeversorganisaties eruit zouden komen. Het overleg duurde al maanden. Deze maand schoven de partners aan bij de formatietafel, maar die aansporing heeft dus geen zin gehad. Eerder al dreigde Busker met nieuwe acties als het aantal flexbanen nog verder zou groeien. CNV-voorzitter Limmen wil zover nog niet gaan.
Er moeten echt knelpunten worden opgelost om ondernemers weer in staat te stellen mensen aan te nemen
Hans de Boer, VNO-NCW