Nieuws Personeel

Vakverklaring geeft werknemers zonder diploma erkenning

Werknemers die werk doen waar ze niet voor gediplomeerd zijn, kunnen vanaf vandaag hun werkervaring verzilveren. Randstad introduceert - op de internationale Dag van de Arbeid - een nieuw initiatief: de Vakverklaring. Werkgevers reageren positief maar vrezen onduidelijkheid.

Vincent Krijtenburg | Foto: ANP 1 mei 2019

Vakverklaring voor werknemers

De Vakverklaring is bedoeld voor werknemers zonder zogenaamde startkwalificatie, een diploma op minimaal havo, vwo of mbo-2 niveau. Met de Vakverklaring tonen medewerkers aan dat zij vaardigheden van een bepaald vak beheersen”, legt een woordvoerder van het uitzendbureau uit. Hij voegt eraan toe dat er ook erkenning wordt gegeven voor het beheersen van softscales, zoals samenwerken en communiceren.

Werkgever

De Vakverklaring geeft werkgevers beter zicht op de posities waarop de werknemers inzetbaar zijn. Geen overbodig inzicht in een tijd waarin markten snel veranderen. “De werkgever kan zien hoe hij dezelfde mensen op een andere manier kan inzetten of kan laten doorgroeien. Op die manier kan de werkgever talentvolle mensen binnenhouden, die anders mogelijk zouden vertrekken”, aldus de Randstad-woordvoerder.

Ondernemingsorganisatie MKB-Nederland laat desgevraagd weten achter het initiatief van Randstad te staan. “Het is natuurlijk goed dat mensen die om welke reden dan ook geen of geen volledig diploma (kunnen) behalen, op deze manier kunnen laten zien over welke competenties zij beschikken, welke ervaring ze hebben, en zo hun kansen op een baan vergroten. En zo’n vakverklaring gaat natuurlijk verder dan een referentie of wat dan ook“, aldus het uitzendbureau.

Lees ook: Met deze startup houd je mensen met valse diploma's buiten de deur

Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC)

De woordvoerder van MKB-Nederland maakt een kanttekening bij het initiatief: “Er bestaat al vele jaren de landelijke Erkenning van eerder Verworven Competenties (EVC). Daarbij kun je wat je op school, in je werk of privé hebt geleerd laten beoordelen en erkennen en het resultaat daarvan wordt vastgelegd in een Ervaringscertificaat. Landelijk wordt ook gewerkt aan de praktijkverklaring, voor bijvoorbeeld jongeren die niet in staat zijn om een diploma te behalen. We moeten er met elkaar voor waken dat we een heel scala aan verschillende van dit soort verklaringen en certificaten naast elkaar gaan krijgen”, waarschuwt de woordvoerder die vreest dat ondernemers het overzicht en de relevantie anders zullen verliezen. Randstad maakt zich hier geen zorgen om. Volgens hen is de EVC met name bedoeld voor opleidingsinstellingen en in mindere mate voor werkgevers. Bovendien kijkt men voor de Vakverklaring niet alleen naar wat je vroeger hebt gedaan, maar des te meer naar wat de werknemer op dit moment kan.

Diploma

Vijf medewerkers bij DSV Solutions Nederland B.V. kregen op de dag van de arbeid de eerste Vakverklaringen uitgereikt uit handen van Randstad-directeur Marjolein ten Hoonte. “Werknemers ontwikkelen in de praktijk vaardigheden die niet op een diploma staan. Dat geldt niet alleen voor operators hier bij DSV, maar voor alle vakken en op alle werkplekken”, zegt Ten Hoonte. Zij wil bij zowel werknemers als werkgevers een andere mindset creëren: “Kijk niet alleen naar een diploma: mensen leren een leven lang en ontwikkelen zich voortdurend.”

Lees ook: Waarom Greyston Bakery iedereen aanneemt, zonder gesprek, vragen of research

Werknemer

Voor werknemers is de Vakverklaring tweeledig. Enerzijds geeft het de werknemer aanleiding om in gesprek te gaan met de werkgever over interne doorgroeimogelijkheden. Anderzijds geeft het betere kansen op de arbeidsmarkt. Het AD sprak de 61-jarige Frans Nagtzaam, één van de vijf operators die vandaag zo'n verklaring kreeg uitgereikt. “Het is eigenlijk een soort steunbetuiging die je van je werkgever krijgt voor wat je op het werk leert en presteert. Een vorm van erkenning. Toen ik in het verleden bij een vaste werkgever werkte kreeg ik wel erkenning, maar nooit in zo’n vaste vorm als nu. Dat het nu zo officieel is, is fijn”, aldus Nagtzaam.

Op dit moment zijn er Vakverklaringen ontwikkeld voor twee beroepen: voor operators en logistiek medewerkers. Randstad voegt daar dit jaar nog andere functies in Logistiek, Onderwijs en IT aan toe.