Blog Personeel
Dit bedrijf bood alle tijdelijke medewerkers een vast contract aan, juíst in coronatijd
Begin dit jaar besloot Young Colfield, een organisatie die traineeships en talentontwikkelingsprogramma's aanbiedt, om álle medewerkers een vast contract aan te bieden. Net toen ze het mailtje hierover wilden sturen, diende de coronacrisis zich aan. In deze blog vertellen Anne Spapens & Els Hoebée, partners van het bedrijf, waarom ze hun plan toch doorzetten.

Beeld: Pexels
Het moment dat we elkaar aankeken en nog een keer extra stil stonden bij dit besluit staat ons nog helder voor de geest. We vroegen ons af: Moeten we dit nu wel doorzetten? Is dit niet te risicovol? Stellen we ons over een jaar de vraag hoe we zo naïef konden zijn? Het moment waarop we hebben gekozen om het te doen zullen daarom des te meer onthouden. Iedereen bij Young Colfield heeft vanaf april een vast contract. We twijfelden, en kozen. Congruent willen zijn met onze visie gaf de doorslag.
Dit is niet de introductie van een heldenverhaal
“Wij zijn niet bang. Wij bouwen op vertrouwen. Iedereen een vast contract in crisistijd. Kom bij Young Colfield”. Dat zou de marketingslogan op onze website kunnen zijn. Een soort uithangbord op de markt. Maar deze blog is geen heldenverhaal, wat deze slogan zou impliceren. Niet alleen in ieder geval. De aanleiding van de overgang van flexibel naar vast was in eerste instantie praktisch en financieel van aard.
Lees ook: Thuiswerk: zo blijven werknemers betrokken bij je onderneming
Ten eerste zijn onze traineeships tijdelijk. Onze mensen gaan één of twee jaar bij Young Colfield aan de slag om daarna een vervolgstap te zetten bij een nieuwe werkgever. Daarbij past een tijdelijk contract. In de praktijk merkten we dat deze vaststaande termijn soms nét te kort, of nét te lang bleek. Onze trainees zaten een aantal maanden voor het eind al met hun hoofd bij nieuwe sollicitaties. En tijdelijk verlengen na een tweejarig dienstverband was wettelijk gezien niet mogelijk. Al een tijdje speelden we met idee om deze termijn los te laten, zodat we flexibeler konden zijn én mensen de gelegenheid konden geven om nog wat langer bij ons te blijven.
Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Nog minder sexy is de tweede aanleiding. Sinds 2020 is de Wet Arbeid in Balans (WAB) van kracht. Het doel van de WAB is het kleiner maken van de kloof in arbeidsvoorwaarden en rechten tussen vaste en flexibele krachten kleiner maken. In het kader van deze wet betalen werkgevers sinds 1 januari een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract én een hogere WW-premie voor een flexibel contract. Gezien de grote hoeveelheid tijdelijke contracten bij Young Colfield was dit een interessante financiële prikkel.
Lees ook: Thuiswerken genadeklap voor centrumondernemers: ,,Mijn omzet is gedaald met 24.000 euro per maand"
Maar we zagen ook risico's, ondanks dat deze praktische voordelen evident waren en ons onderbuikgevoel vertelde dat vaste contracten beter passen bij de organisatie die we willen zijn. Wat als dit het afscheid nemen van mensen bemoeilijkt? Wat als iemand langdurig ziek wordt? Wat als Young Colfield dan een plek wordt waar mensen blijven hangen omdat ze nog niet weten wat hun vervolgstap is? Wat als we onze flexibiliteit verliezen die we in economisch mindere tijden hard nodig hebben? Praktische voor- en nadelen leken precies tegen elkaar op te wegen. En wat voor plek heeft ons onderbuikgevoel in een beslissing als deze? Het toetsen aan onze visie gaf de doorslag.
We kozen voor trouw zijn aan onze visie
Wij geloven dat we vanuit zelfbewustzijn de wereld in beweging brengen. Deze zin drukt het beste uit waar wij voor staan. We willen als organisatie kiezen om samen te werken vanuit vertrouwen, in plaats van vanuit controle. Wij geloven dat bouwen aan een wereld van vertrouwen in het klein begint bij het individu en ons bedrijf en vanuit daar voortvloeit naar de wereld om ons heen. Toen we de beslissing voor wel of geen vaste contracten voorlegden aan onze visie waren we er snel uit.
Risico’s uitsluiten of insluiten?
Een tijdelijk contract heeft voor werkgevers een groot voordeel. Het is een instrument om flexibel te blijven. Je hebt de tijd om te kunnen beoordelen of iemand écht bij de organisatie past en de nodige capaciteiten heeft. Is dit niet het geval, of komt het even niet meer zo handig uit, dan eindigt het contract zonder dat een ontslagprocedure nodig is. Risico’s minimaliseren: handig en gemakkelijk.
''Een vast contract dwingt ons om dit gesprek met elkaar te blijven voeren. Zit je nog op je plek? Krijg je energie van je werk, of kost het je energie?''
Wij begonnen ons af te vragen of een tijdelijk contract niet een risico uitsluit, dat wij net zo goed kunnen insluiten. Want eigenlijk wil je altijd op een zo goed mogelijke manier afscheid van elkaar nemen, ook wanneer dit lastig is. Is het voor ons nodig dat een ‘datum’ bepalend is in het beëindigen van onze samenwerking? Of zou afscheid nemen een resultaat moeten zijn van het feit dat dit beter is voor ons als bedrijf, voor (één van onze) mensen, of het liefst, voor allebei? Weloverwogen, menselijk en ondersteund door het goede gesprek.
Ons arbeidscontract is ontwikkeld op een manier waarin niet de wet, maar juist de achterliggende gedachte centraal staat. Niet een pakket van regels om risico’s uit te sluiten, maar een welkomstbrief waarin we gezamenlijk afspraken maken om fijn te kunnen samenwerken. Aangenaam samenwerken vanuit vertrouwen: dat is wat we willen, en dat doen we zolang het duurt. En we zullen er alles aan doen om hier, wanneer dat verandert, vanuit zelfbewustzijn het goede gesprek over te voeren.
Het goede gesprek is leidend
Een vast contract dwingt ons om dit gesprek met elkaar te blijven voeren. Zit je nog op je plek? Krijg je energie van je werk, of kost het je energie? Word je nog steeds uitgenodigd om je te ontwikkelen? En zie jij dat je nog kunt bijdragen aan de ontwikkeling van Young Colfield? Een tijdelijk contract zou een oplossing in de vorm van de systeemwereld (regels en procedures) kunnen zijn om afscheid te organiseren, zonder dat dit gesprek nodig is. Een vast contract vraagt om het moedige gesprek te voeren. Open en eerlijk. Dat is een uitdaging die wij aan willen gaan. We vertrouwen erop dat wij hier, met elkaar, mee om kunnen gaan. Ongetwijfeld met wat ongemak zo nu en dan. Hoe spannend ook, dit ongemak sluiten we graag in.
Lees ook: Zo komt deze fietsenmaker aan personeel in een markt met amper werkzoekenden
Een vast contract heeft ook nog wat andere leuke bijkomstigheden
Want een vast contract straalt wat anders uit. Onze mensen kunnen nóg wat trotser thuiskomen. Niet alleen een contract in de pocket, maar zelfs een vast contract! Helemaal in deze tijd. Een huis kopen of huren wordt nét wat makkelijker. We houden aan het einde van het jaar extra centjes over. En tot slot behoort “nog een gave nieuwe opdracht doen en lekker wat langer bij Young Colfield blijven” nu tot de mogelijkheden om tegen het einde van je traineeship te overwegen. Want soms vinden we het zo leuk met elkaar, dat we nog helemaal geen afscheid willen nemen.
De aanleiding was praktisch en financieel. De twijfel was aanwezig. En onze visie gaf de doorslag. Allemaal een vast contract. De risico’s en uitdagingen sluiten we in. Samen met een flinke dosis vertrouwen en ook wat moed.
Young Colfield is een organisatie met traineeships en leiderschapsprogramma's voor jong en medior talent. Ze werven en selecteren mensen met een bedrijfskundige of IT achtergrond en zetten die in bij corporates, (lokale) overheden en start-ups. Meer weten? Kijk dan op www.youngcolfield.nl.