Nieuws Personeel

Veel ex-V&D'ers aan de bak

Er is wel degelijk leven na een dienstverband bij V&D. Van de 5.400 ontslagen werknemers van het failliete concern hebben er inmiddels tweeduizend een nieuwe job gevonden, schrijft het AD.

Rob Burg 28 september 2016

Vdrotterdam

Nadat in februari van dit jaar bij Vroom en Dreesmann de stekker eruit ging, meldden zich 5.400 mensen – werkzaam bij V&D of La Place – bij het UWV voor een WW-uitkering. Inmiddels zijn we zeven maanden verder en hebben tweeduizend ex-V&D’ers zich alweer uitgeschreven bij de uitkeringsinstantie nadat zij een andere, betaalde job vonden. Voor de 50-plussers gaat het allemaal wat moeizamer, meldt het UWV. Van deze groep van 1.200 hebben er nog maar 180 - vijftien procent - een nieuwe werkplek bemachtigd.

Bianca Heijboer (36) werkte achttien jaar bij V&D, waarvan de laatste zeven op de juweliersafdeling. De Helmondse kwam verrassend snel weer aan de bak, nadat zij een twintigtal – vooral open – sollicitaties had weggedaan. "Ik heb tien weekjes thuis gezeten", vertelt ze. "Ik werk nu bij Siebel juweliers in Eindhoven, met een heel leuk team. Of ik V&D mis? Wel de gezelligheid in de kantine tijdens de pauzes. En qua salaris zit ik nu ook ietsje lager. Maar ik doe liever iets dan niets. Verder mis ik V&D niet zo. Ja, de personeelskorting misschien."

Bruidsmode

De 22-jarige Anouk was welgeteld twee weken baanloos. Al voordat V&D ten onder ging, had ze wat sollicitatiebrieven verzonden. "Ik heb nu een heel leuke andere baan; ik werk in een bruidsmodezaak. Direct bij een van de eerste sollicitaties was het al raak." Ook Anouk heeft geen heimwee naar haar oude werkplek. "Maar ik heb er ook maar vrij kort gewerkt. Mijn oud-collega’s spreek ik nog regelmatig. Velen hebben al vervangend werk, maar lang niet allemaal."

FNV-bestuurder Bas de Lege is niet euforisch over de cijfers van UWV. "Voor die 2.000 is het misschien goed nieuws, maar voor al die mensen die nog zoekend zijn, niet. Bovendien, zo weet ik uit meerdere gesprekken met oud-werknemers, hebben nogal wat mensen een minder goed betaalde baan teruggekregen." Ook is er volgens De Lege veel onzekerheid over de duur van het arbeidscontract – vaak onbepaald – of het aantal werkuren.

Ouderen, zoals Jack Peters (57) uit Herten, komen heel wat lastiger weer aan de bak. Ruim 26 jaar werkte hij bij V&D in Eindhoven, waarvan de laatste jaren bij La Place. Peters verstuurde 150 sollicitatiebrieven. Tot op heden zonder veel resultaat. "Maar ik ben wel bezig met ander werk. Ik werk nu vijftien tot twintig uur als chauffeur leerlingenvervoer, een proefplaatsing door het UWV voor twee maanden. Ik ben bezig met het behalen van een chauffeurspas en blijf ondertussen zoeken naar een passende baan. Maar dat gaat moeizaam. In het afgelopen halfjaar heb ik ruim 150 keer gesolliciteerd, inclusief gesprekken en zelfs enkele vervolggesprekken. Daarbij heb ik heel ruim gezocht: van beheerder van de plaatselijke gemeenschapshuizen tot bedrijfsleider bij Jumbo. Op het allerlaatste moment werd ik daarvoor afgebeld."

Ook Peters beseft dat hij zijn leeftijd tegen heeft: "Alle oud-collega's van mij die in eenvergelijkbare functie actief waren – een twintigtal – zijn alweer aan de slag. Slechts één van hen, net als ik 57, is daar nog niet in geslaagd. De rest is jonger dan veertig." Peters is nog steeds niet helemaal over de sluiting van het warenhuisconcern heen: "Het blijft een heel naar gevoel dat we de dupe geworden zijn van twintig jaar mismanagement. En heel jammer dat La Place er niet in is geslaagd op eigen benen een doorstart te maken. Bij La Place ging het hartstikke goed, in Eindhoven hebben we uitstékende jaren gehad. Dat maakt het extra zuur."

Profiel

Voor sommigen biedt vrijwilligerswerk uitkomst, zoals in het geval van Henk de Vries (63) uit Best. Bij Vroom & Dreesmann had hij jarenlang een leidinggevende functie. "Als je gaat solliciteren, krijg je te horen: je past niet in het profiel. Oftewel: ‘je bent te oud’. Ach, ik heb heel lang aan de andere kant van de streep gestaan: moest ook mensen aannemen bij V&D. Je selecteert op leeftijd. En dat doen ze bij mij nu ook. Dat neem ik hen niet kwalijk."

De Vries ging niet bij de pakken neerzitten. "Ik werk nu als vrijwilliger met dementerenden en ouderen die moeilijk ter been zijn. Uitstapjes naar de zorgboerderij hier in Best of naar de viskwekerij. Mooi werk, waar je veel voldoening uit haalt en héél veel waardering voor terugkrijgt." De Vries’ vriendin Jacqueline Boudewijns – 49 jaar en ook ex-V&D’er – had meer geluk. Binnen drie maanden al kon zij aan de slag bij Ikea. Hoewel beiden dus onder de pannen zijn, is het leven van de twee op zijn kop gezet, zegt De Vries. "We doen het nu met 30 procent minder inkomen, zetten de tering naar de nering. We bezuinigen op energie, hebben een goedkopere auto gekocht, gaan minder ver op vakantie én minder vaak uit eten. Ach, thuis kun je ook lekker eten."