De voormalig voorzitter van de raad van bestuur kreeg bij zijn vertrek niet alleen een koninklijke onderscheiding tijdens een groots afscheidsfeest in Schouwburg Arnhem, maar ook een groot geldbedrag. Dat valt op te maken uit de jaarrekening 2014. De vertrekpremie is meer dan het dubbele van wat de Wet normering topinkomens (WNT) sinds 2013 toestaat. Volgens die wet mag een vertrekregeling bij (semi)publieke instellingen niet hoger zijn dan 75.000 euro.
De vertrekpremie van Reijnen was net iets lager dan zijn jaarsalaris. Dat was toen precies het maximum dat een bestuurder van een semipublieke organisatie mocht verdienen. Ook al staat het Kannerhuis (nog) niet vermeld in de lijst met semipublieke instellingen, op allerlei gebieden schaart het zichzelf wel onder de WNT.
Reijnen laat in juni 2014 een organisatie achter die kampt met geldproblemen. De instelling leed in dat jaar bijna 1,3 miljoen euro verlies op een omzet van 32 miljoen. Een gevolg van de vele veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg, zegt de woordvoerster. "Veel zorg die we hebben geleverd is nog niet vergoed. En wordt misschien ook wel niet vergoed. Toch hebben we die zorg wel geleverd om aan onze zorgplicht te voldoen."
Het Kannerhuis heeft daarom 10 procent van zijn personeelsbestand moeten inkrimpen. Bij het Dr. Leo Kannerhuis werkten eind 2014 nog ruim 700 mensen (458 fte). De gouden handdruk heeft volgens het Kannerhuis niets met de bezuinigingen te maken. "Het staat er helemaal los van", zegt de woordvoerster. Het hoge bedrag is een gevolg van 'afspraken uit het verleden'. Het is gebaseerd op afspraken en verplichtingen uit 2010 met de toenmalige raad van toezicht. "Die afspraken vielen destijds binnen de geldende wettelijke regelingen."
Egbert Reijnen zegt nu nog niet te willen reageren.
Het hoge bedrag is een gevolg van 'afspraken uit het verleden', meldt het behandelcentrum voor autisten.