Nieuws Personeel
Verkrampt door de crisis

Veel wijst erop dat Doetinchem de bestemmingsplanprocedure voor Lookwartier opnieuw moet doen, bericht De Gelderlander vrijdag.
Ooit stonden dagelijks honderden auto's op de parkeerplaats Erdbrinkplein, naast de remise van de GSM-bussen. Nu na zeven jaar tiert het onkruid er welig en ligt het braakliggende stuk Lookwartier nog steeds te wachten op zijn eerste huis. Hoe kan het dat na de bouw van de eerste fase van nieuwbouwproject Het Loo (130 woningen, de Loogarage en schouwburg Amphion) ten westen van de Ruimzichtlaan niet van de grond komt? Enkele problemen op een rijtje.
Crisis en krimpDoor de economische crisis sinds 2007 werd het steeds moeilijker om huizen te verkopen. Zo zijn om leegstand tegen te gaan tientallen koopwoningen in de eerste fase van het Lookwartier te huur aangeboden. Voor nog eens zeventig huizen in de tweede fase was helemaal geen ruimte, was het idee.
RuzieDoetinchem en Sité Woondiensten ontwikkelen samen het Lookwartier. Achter de schermen waren er fricties. Doetinchem wilde vol inzetten op het nieuwbouwproject Iseldoks en Lookwartier laten rusten tot de markt aantrekt. De woningcorporatie wilde geen pas op de plaats maken. De kemphanen willen nu kijken naar een andere invulling van het tweede deel, maar kan dat wel zonder nieuw bestemmingsplan? Nieuwe geluidsmetingen, bezwaren en procedures tot aan de Raad van State liggen in het verschiet.
Wasstraat
Carwash De Achterhoek maakt te veel lawaai voor het Lookwartier. In het verleden heeft eigenaar Henk Hoegen Dijkhof geprobeerd zijn wasstraat te verkopen aan Doetinchem. Zonder resultaat.
Gevolg: de gemeente en Sité moeten een geluidsmuur van 54 meter lang en 3 meter hoog bouwen voordat er ook maar een paal de grond in gaat.
De MuurDe geluidsmuur moesten Sité en de gemeente langs de Stoomtram bouwen. Dat heeft de hoogste bestuursrechter Raad van State verordoneerd. In de uitspraak staat: '...Ter zitting hebben zowel de raad als Sité verklaard dat niet eerder met de bouw van de woningen zal worden gestart dan op het moment dat zeker is dat het geluidsscherm zal worden gerealiseerd...' Beide partijen zitten vast aan de bouw van de enorme muur op grond van Frank van Berlo. Echter, in 2010 ziet Doetinchem definitief af van een bod op de grond. Van Berlo gaat op zoek naar een huurder voor zijn pand aan de Stoomtram. Die vindt hij in het Graafschap College. De gemeente werkt mee aan de omgevingsvergunning om een school daar mogelijk te maken. Het Graafschap College heeft aan de Stoomtram parkeerplaatsen gehuurd op de plek van de eventuele muur. "Ik heb het altijd waanzin gevonden dat de gemeente daar een muur ging bouwen", zegt Van Berlo. Hij gaat er niet van uit dat Doetinchem die muur alsnog bouwt.
Vier kavelsDoetinchem en Sité hebben aan de Stoomtram vier kavels in de verkoop vlak bij bouwbedrijf Van Zadelhoff Bouwstenen. "Ik heb ooit bezwaar gemaakt, want ik wil niet dat die woningen mijn bedrijfsactiviteiten in de weg staan", zegt Ben van Zadelhoff. Destijds konden omwonenden zienswijzen indienen op het plan Het Loo 2007. Over de zienswijze van Van Zadelhoff schrijft de gemeente in het bestemmingsplan: 'Alleen bedrijfsverplaatsing of het niet bouwen van woningen in de directe omgeving van dit bedrijf is een optie. De gemeente heeft voor dit laatste gekozen.'
Doetinchem erkent dat één kavel dicht bij Van Zadelhoff ligt, maar dat daar rekening mee is gehouden in het bestemmingsplan.